Ajándék, ami több életre szól | MNG

Ajándék, ami több életre szól

KÖZÖSSÉGI ADOMÁNYGYŰJTÉS
A SZLATVINI KERESZTELŐ SZENT JÁNOS-SZOBOR
RESTAURÁLÁSI MUNKÁJÁRA

 

 

A kezdeményezés célja

A restaurálás célja, hogy a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria Állandó Gyűjteményének kiemelt darabja, a gótikus szlatvini faszoboregyüttes részét képező Keresztelő Szent János-szobor méltó állapotba kerüljön a Múzeum Régi Magyar Gyűjteményének újranyitására, 2019-re, a nagyközönség örömére.

 

A műtárgy

A szoboregyüttes részét képező három gótikus faszobor a mai Szlovákia területén található hajdani Szepes vármegye kis településének, Szlatvinnak középkori eredetű, Szűz Mária tiszteletére szentelt templomából származik.

A másik két szobor, a Szlatvini Madonna és Szlatvini Szent Miklós szobra a restaurálás során mind történetükre, mind pedig eredeti megjelenésükre vonatkozóan új adatokkal gazdagították a művészettörténet-tudományt, a megújult művek pedig a teljesség látványával örvendeztették meg a közönséget. Célunk, hogy a műtárgycsoport harmadik, egyben utolsó tagjának restaurálásával egész képet kaphassunk a 15–16. században Besztercebányán dolgozó műhelyekről és Keresztelő Szent János szobrát újra a maga fényében mutathassuk be a Szépművészeti Múzeum állandó gyűjteményének darabjai között.

 

A restaurálás

1. fázis – Fototechnikai és mikroszkópos vizsgálatok (2017 során)
Az első lépés a szobor felmérése fototechnikai és mikroszkópos vizsgálatokkal, hogy megkülönböztethetők legyenek az eredeti és az átfestési rétegek, és meghatározhatóvá váljanak a különböző beavatkozások. A festett rétegek felépítésének megismerését mintavétel szolgálja.
2. fázis – Tisztítás, konzerválás, tömítés (2018 során)

A felületi szennyeződések eltávolítása után a feltárás igen aprólékos és időigényes folyamata veszi kezdetét. A konzerválás után a festett réteg folytonossági hiányait kell tömíteni, szintbe hozni.

3. fázis – Esztétikai helyreállítás, dokumentáció (2019 során)

Végül a színbeli rekonstrukció, a tónusbeli egyenetlenségek finomítása által a látvány egysége erősödik.

 

Adományok

A szobor restaurálásának teljes költsége 3,3 millió forint. A műtárgyat, illetve a restaurálás menetét bemutató előadások és műhelylátogatások adomány ellenében látogathatók. Bármilyen összegű adományokat fogadunk az események során, illetve az alábbi elkülönített bankszámlaszámra a restaurálás teljes időtartama alatt (2017. szeptember – 2019. március).

 

A restaurálási projekt első fázisát a Baráti Kör 2017-es nonprofit bevételéből és a weboldalon is olvasható magánszemélyek adományaiból (melynek összege 111.100 ft) tudtuk finanszírozni összesen 670.000 Ft összeggel, s bizakodással tekintünk a 2018-as évre, amikor is a 2. fázis fedezésére elegendő 1.950.000 Ft-ot szeretnénk összegyűjteni.


Egyszeri, tetszőleges összegű támogatásával Ön is hozzájárulhat közösségi adománygyűjtésünkhöz!

Az adományt online programbefizetési felületünkön, vagy átutalással, avagy személyesen a Magyar Nemzeti Galéria Shopjában tudja befizetni.

 

Szervezet: Szépművészeti Nonprofit Kft.

Számlaszám: CIB Bank 10700024-22720500-51100005

Közlemény: az adományozó pontos neve

 

Adomány összege

Hogy háláljuk meg?

Mire elég?

min. 3000 Ft adomány

az adományozó nevesítése a honlapon

Kis összeggel a restaurátori munkához szükséges felszerelés megvásárlását tudja támogatni. Az összeg elegendő például 3 ecset, vagy 10 csomag vatta, vagy Platanol ragasztó, vagy kréta, vagy 1 Schminke akvarellszilke vásárlására.

min. 12 000 Ft adomány

az adományozó nevesítése a honlapon, ingyenes részvétel a restaurálással kapcsolatos előadásokon, egy ajándék vászontáska, és egy Raffaello Esterházy Madonnáját ábrázoló A5-ös méretű füzet

Ebből az összegből 2 csomag szikepenge, vagy Araldit beöntő gyanta, vagy 1 liter tiszta vegyszer (ragasztó), vagy 3M vegyszer maszkszűrőkkel vásárolható a restaurátor munkájához, vagy elegendő egy keresztmetszet-csiszolat készítésére, 3 restaurátor munkaóra vagy egy elemanalitikai mérés (XRF) felének finanszírozására.

min. 30 000 Ft adomány

az adományozó nevesítése a honlapon, féléves partner Baráti Kör-tagság 6000 Ft értékben, illetve ingyenes részvétel a restaurálással kapcsolatos előadásokon két fő részére és egy ajándék vászontáska

Ez az összeg elegendő 1 liter MFKO, illetve Lascaux konzerváló anyag, vagy 1 füzet arany, vagy 1 készlet akvarell vásárlására, vagy fedezheti egy minta műszeres mérésének 1 órányi munkadíját, vagy 1,5 nap feltárásköltségét

min. 70 000 Ft adomány

az adományozó nevesítése a honlapon, éves partner Baráti Kör-tagság 18 000 Ft értékben, illetve ingyenes részvétel két fő részére a restaurálással kapcsolatos előadásokon, egy ajándék vászontáska, és egy ajándék katalógus a következő év valamely időszaki kiállításához kapcsolódóan)

Ez az összeg a konzerváláshoz szükséges eszközök és a munkadíj költségének negyedét fedezi.

min. 150 000 Ft adomány

az adományozó nevesítése a honlapon, valamint a műtárgy mellett kihelyezett táblán, éves partner Baráti Kör-tagság, egy ajándék vászontáska, illetve ingyenes részvétel két fő részére a restaurálással kapcsolatos előadásokra és egy ajándék katalógus a következő év valamely időszaki kiállításához kapcsolódóan

Ez az összeg fedezi a fototechnikai vizsgálatok elkészítéséhez szükséges eszközök költségét, a vizsgálatok kiértékelésének munkadíját, vagy a szobor esztétikai helyreállításához szükséges költségek felét.ADOMÁNYOZÓINK - TÖBBEK KÖZÖTT

Altorjai András és Altorjai Ágnes, Bánkuti Zsuzsanna, Dr. Bélteky Erzsébet, Bodó Lívia, Csonka Ildikó, Feurer Terézia, Gál Erzsébet Katalin, György István, Hegedűs Erika, Kerémi Beáta, Kilin József és Kilin Józsefné, Kleiner Ilona, Kosák Gábor, Kovácsné Radnóti Judit, Marjai László és Marjainé Ipacs Katalin, Nagy Lajos, Németh Zsuzsanna, Punyi Attila, Rácz Zsuzsanna, Sengáné Nagy Anikó, Schneider Edina, Szabados Márta, Sztupár Péterné, Tóth Andrea, Tóth Attiláné, Várgedő Tamás és partnere, Zsitnyák János

 

 

A RESTAURÁLÁS ELSŐ FÁZISA

A restaurálási projekt első fázisát a Baráti Kör 2017-es nonprofit bevételéből és a weboldalon is olvasható magánszemélyek adományaiból (melynek összege 111.100 Ft) tudtuk finanszírozni összesen 670.000 Ft összeggel, s bizakodással tekintünk a 2018-as évre, amikor is a 2. fázis fedezésére elegendő 1.950.000 Ft-ot szeretnénk összegyűjteni.

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!
baratikor@szepmuveszeti.hu |
+3620 226 9581 | 1250 Budapest, Pf. 31.

Amennyiben bármilyen módon támogatja projektünket, kérjük, ne feledje el elküldeni számunkra nevét és e-mail-címét, hogy a szobor állapotáról és a programokról rendszeresen (maximum kéthavonta egy alkalommal) tájékoztathassuk.

A szlatvini Keresztelő Szent János-szobor
A szlatvini Keresztelő Szent János-szobor