MINI TEXTÚRA 2017

 

A nagysikerű Textúra előadássorozat nyomán – ahol képzőművészet, kortárs szépirodalom és színház találkozik – a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria 2017 tavaszán hiánypótló jelleggel indítja útjára összművészeti sorozatának gyerekverzióját Mini Textúra címmel.
 
Az alapkoncepció hasonló a felnőtt előadássorozathoz, de a kisiskolás közönségre adaptálva: népszerű kortárs meseírók írtak négy történetet, amelyeket a Galéria gyűjteményében található négy műtárgy inspirált. A Pagony-szerzők szövegei tökéletes összhangban vannak a gyerekek számára nehezebben befogadható képzőművészeti alkotásokkal. A jelenetek a múzeum egyik különálló – időszaki kiállítások rendezésére szolgáló – teremsorában elevenednek meg négy fiatal bábrendező elképzelésében, a Budapest Bábszínház művészeinek előadásában. A négy jelenet egyidőben zajlik, az előadások végeztével pedig a gyerekközönség egy játékos térkép alapján átvonul egyik helyszínről a másikra. A program után játékos foglalkozás várja a gyerekeket, akik szüleikkel együtt felfedezhetik a Galéria kiállítótereit, s egy rövid – ajándékkal jutalmazott – nyomozás után találkozhatnak a történeteket inspiráló eredeti műtárgyakkal is.

A Mini Textúra célja, hogy a bábszínházi formanyelv segítségével a négy mesében feltárja a festményekben rejlő történeteket, megszerettesse a gyerekekkel a képzőművészeti alkotásokat, utat mutatva azok értelmezéséhez, és egyúttal megkedveltesse velük a múzeumba járást is. 
A Mini Textúra kiállítóterében az egyes jelenetek között sétálva az elmúlt tizenöt év legfontosabb bábtervezőinek (Bagossy Levente, Boráros Szilárd, Fekete Dóra, Grosschmid Erik, Hoffer Károly és Jaroslav Milfajt) munkáiból láthatók installációk. A Budapest Bábszínház – Közép-Európa legnagyobb bábszínházaként – mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az előadásaiban szereplő bábok és tárgyak képzőművészeti szempontból is újszerűek, izgalmasak legyenek. Miközben őrzik és továbbviszik a hagyományt, állandó törekvésük, hogy a műfaj vizuálisan is megújuljon, reflektáljon az újabb és újabb bábszínházi irányzatokra. 
A Mini Textúra 2017 a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, a Budapest Bábszínház, valamint a Pozsonyi Pagony kiadó együttműködésében jött létre. Mindhárom partner elhivatott abban, hogy a felnövekvő generációk kulturális és művészeti ismereteit gazdagítsa, a különféle művészeti ágakat, műfajokat minél korábban megismertetesse velük.
A Mini Textúra előadását 7-12 éves kisiskolásoknak ajánljuk. Az előadás teljes hossza kb. 60 perc, az azt követő szabadon választható programrész kb. 40-60 percig tart.
 
Írók / képzőművészeti alkotások / rendezők:
Tasnádi István – Jeli Viktória / Bogdány Jakab: Gyümölcsök madarakkal és tengerimalaccal 1710. / Szenteczki Zita
Kertész Erzsi / Bortnyik Sándor: Zöld szamár, 1924. / Szilágyi Bálint
Berg Judit / Gadányi Jenő: Fantasztikus táj, 1948. / Varsányi Péter
Dániel András / Bernáth Aurél: Riviéra, 1926-27. / Bercsényi Péter
 
Az előadások dátumai:
2017. március 11. szombat (11.00/15.00)
2017. március 18. szombat 
11.00
Jegyek már csak a helyszínen kaphatók korlátozott számban
15.00 Jegyek csak online válthatók a www.jegymester.hu oldalon
2017. március 25. szombat
11.00
TELTHÁZAS ELŐADÁS
15.00
TELTHÁZAS ELŐADÁS
2017. április 1. szombat
11.00 Jegyek már csak a helyszínen kaphatók korlátozott számban
15.00 TELTHÁZAS ELŐADÁS
2017. április 8. szombat 
11.00 TELTHÁZAS ELŐADÁS
15.00
TELTHÁZAS ELŐADÁS
2017. április 22. szombat (11.00/15.00)
 
www.jegymester.hu oldalon
Korosztály: 7-12 év
Jegyár: 1900 Ft

Jegyek korlátozott számban kaphatók a www.jegymester.hu oldalon, illetve a Magyar Nemzeti Galéria jegypénztárában (NY: K-V 10.00-17.00).