MINI TEXTÚRA 2017

 

Az április 8-i délelőtti előadás után találkozhattok a Riviéra-jelent szerzőjével, Dániel Andrással, aki többek között a Kicsibácsi és Kicsinéni és a Kufli-sorozat szerzője (és illusztrátora is egyben). Szívesen dedikál is, aki jön, hozhat (a helyszínen vásárolhat is) könyveket!

 
A nagysikerű Textúra előadássorozat nyomán – ahol képzőművészet, kortárs szépirodalom és színház találkozik – a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria 2017 tavaszán hiánypótló jelleggel indítja útjára összművészeti sorozatának gyerekverzióját Mini Textúra címmel.
 
Az alapkoncepció hasonló a felnőtt előadássorozathoz, de a kisiskolás közönségre adaptálva: népszerű kortárs meseírók írtak négy történetet, amelyeket a Galéria gyűjteményében található négy műtárgy inspirált. A Pagony-szerzők szövegei tökéletes összhangban vannak a gyerekek számára nehezebben befogadható képzőművészeti alkotásokkal. A jelenetek a múzeum egyik különálló – időszaki kiállítások rendezésére szolgáló – teremsorában elevenednek meg négy fiatal bábrendező elképzelésében, a Budapest Bábszínház művészeinek előadásában. A négy jelenet egyidőben zajlik, az előadások végeztével pedig a gyerekközönség egy játékos térkép alapján átvonul egyik helyszínről a másikra. A program után játékos foglalkozás várja a gyerekeket, akik szüleikkel együtt felfedezhetik a Galéria kiállítótereit, s egy rövid – ajándékkal jutalmazott – nyomozás után találkozhatnak a történeteket inspiráló eredeti műtárgyakkal is.


A Mini Textúra célja, hogy a bábszínházi formanyelv segítségével a négy mesében feltárja a festményekben rejlő történeteket, megszerettesse a gyerekekkel a képzőművészeti alkotásokat, utat mutatva azok értelmezéséhez, és egyúttal megkedveltesse velük a múzeumba járást is. 
A Mini Textúra kiállítóterében az egyes jelenetek között sétálva az elmúlt tizenöt év legfontosabb bábtervezőinek (Bagossy Levente, Boráros Szilárd, Fekete Dóra, Grosschmid Erik, Hoffer Károly és Jaroslav Milfajt) munkáiból láthatók installációk. A Budapest Bábszínház – Közép-Európa legnagyobb bábszínházaként – mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az előadásaiban szereplő bábok és tárgyak képzőművészeti szempontból is újszerűek, izgalmasak legyenek. Miközben őrzik és továbbviszik a hagyományt, állandó törekvésük, hogy a műfaj vizuálisan is megújuljon, reflektáljon az újabb és újabb bábszínházi irányzatokra. 
A Mini Textúra 2017 a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, a Budapest Bábszínház, valamint a Pozsonyi Pagony kiadó együttműködésében jött létre. Mindhárom partner elhivatott abban, hogy a felnövekvő generációk kulturális és művészeti ismereteit gazdagítsa, a különféle művészeti ágakat, műfajokat minél korábban megismertetesse velük.
A Mini Textúra előadását 7-12 éves kisiskolásoknak ajánljuk. Az előadás teljes hossza kb. 60 perc, az azt követő szabadon választható programrész kb. 40-60 percig tart.
 
Írók / képzőművészeti alkotások / rendezők:
Tasnádi István – Jeli Viktória / Bogdány Jakab: Gyümölcsök madarakkal és tengerimalaccal 1710. / Szenteczki Zita
Kertész Erzsi / Bortnyik Sándor: Zöld szamár, 1924. / Szilágyi Bálint
Berg Judit / Gadányi Jenő: Fantasztikus táj, 1948. / Varsányi Péter
Dániel András / Bernáth Aurél: Riviéra, 1926-27. / Bercsényi Péter
 
Az előadások dátumai:
2017. március 11. szombat (11.00/15.00)
2017. március 18. szombat 
11.00
Jegyek már csak a helyszínen kaphatók korlátozott számban
15.00 Jegyek csak online válthatók a www.jegymester.hu oldalon
2017. március 25. szombat
11.00
TELTHÁZAS ELŐADÁS
15.00
TELTHÁZAS ELŐADÁS
2017. április 1. szombat
11.00 TELTHÁZAS ELŐADÁS
15.00 TELTHÁZAS ELŐADÁS
2017. április 8. szombat 
11.00 TELTHÁZAS ELŐADÁS
15.00
TELTHÁZAS ELŐADÁS
2017. április 22. szombat (11.00/15.00)
11.00 TELTHÁZAS ELŐADÁS
15.00
TELTHÁZAS ELŐADÁS
 
www.jegymester.hu oldalon
Korosztály: 7-12 év
Jegyár: 1900 Ft

Jegyek korlátozott számban kaphatók a www.jegymester.hu oldalon, illetve a Magyar Nemzeti Galéria jegypénztárában (NY: K-V 10.00-17.00).