MINI Textúra 2018

 

 

A tavalyi sikerre való tekintettel idén is jelentkezik a Mini Textúra, a gyerekeknek szóló összművészeti produkció a Magyar Nemzeti Galériában.

 

Az intézmény először tavaly indította útjára, hiánypótló jelleggel és hagyományteremtő szándékkal a felnőtteknek szóló Textúra összművészeti előadássorozat – ahol képzőművészet, kortárs szépirodalom és színház találkozik – gyerekverzióját Mini Textúra címmel. A Budapest Bábszínházzal, valamint a Pozsonyi Pagony kiadóval közösen létrehozott produkció iránti nagy érdeklődés és siker nyomán 2018 tavaszán érkezik a folytatás.

 

Az elsősorban a 7-12 éves kisiskolás korosztálynak és szüleiknek szóló előadás idén új és nagyobb helyszínen – a Magyar Nemzeti Galéria A épületének időszaki kiállítóterében –, és a tavalyi négy helyett öt jelenettel várja a nézőket. Az alapkoncepció változatlan: öt népszerű kortárs meseíró írt egy-egy rövid történetet, amelyet a Galéria gyűjteményében található valamelyik műtárgy inspirált. A Pagony-szerzők szövegei tökéletes összhangot alkotnak a gyerekek számára nehezebben befogadható képzőművészeti alkotásokkal. A jelenetek a Budapest Bábszínház művészeinek előadásában elevenednek meg. A rendezők idén olyan színészek, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Meczner János bábszínész osztályaiban végeztek. Az általuk rendezett öt jelenet egyidőben zajlik, az előadások végeztével a gyerekközönség egy játékos térkép alapján vonul át egyik helyszínről a másikra. Az előadás csak az első része a programnak: utána a kapott térkép segítségével a gyerekeknek és szüleiknek meg kell találniuk a múzeum kiállítótermeiben barangolva a történeteket inspiráló eredeti műtárgyakat, és válaszolniuk kell néhány egyszerű kérdésre.

 

A Mini Textúra célja, hogy a bábszínházi formanyelv segítségével az öt mesében feltárja a festményekben rejlő történeteket, a gyerekekkel megszerettesse a képzőművészeti alkotásokat, utat mutatva azok értelmezéséhez, egyúttal megkedveltesse velük a múzeumba járást is.

 

2018-ban négy vasárnap összesen 8 előadás várja a gyerekeket délelőtti illetve délutáni időpontokban. Az előadás teljes hossza kb. 80 perc, az azt követő szabadon választható programrész kb. 40-60 percig tart.

 

Az előadások dátumai:

2018. március 25. vasárnap (11.00/15.00)
2018. április 8. vasárnap (11.00/15.00)
2018. április 15. vasárnap (11.00/15.00)
2018. április 22. vasárnap (11.00/15.00)

 

 

Jegyek korlátozott számban kaphatók a www.jegymester.hu oldalon, illetve a Magyar Nemzeti Galéria jegypénztárában (NY: K–V 10.00–17.00).

Javasolt korosztály: 7–12 év

Belépő (érvényes az előadásokra és a teljes állandó kiállításra): 1900 Ft

 

MINI TEXTÚRA 2018 MŰVEK/ALKOTÓK
 MINI TEXTÚRA 2018 MŰVEK/ALKOTÓK