BASELITZ-PÓDIUMBESZÉLGETÉS

Baselitz-pódiumbeszélgetés
2017. május 4. (csütörtök) 18.00

"Németországról"

A budapesti kiállítás kapcsán megrendezett pódiumbeszélgetés célja, hogy a második világháború utáni Németország történelmének összefüggésrendszerében helyezze el és értelmezze Georg Baselitz munkásságát.
„Egy lerombolt rendbe születtem, egy elpusztított tájba, egy összetört, meggyötört népbe, egy tönkretett társadalomba. Nem akartam új rendet építeni. Több mint elegendő úgynevezett rendet láttam már. Rá voltam kényszerítve, hogy mindent megkérdőjelezzek, újra naivnak kellett lennem, újra kellett kezdenem.” (Georg Baselitz, 1995)

A beszélgetés résztvevői: Heinz Bude szociológus, Siegfried Gohr művészettörténész és Michael Müller-Verweyen, a budapesti Goethe Intézet igazgatója.
Moderátor: Bódi Kinga művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Siegfried Gohr (1949, Aachen) német művészettörténész, kurátor, 1985 és 1991 között a kölni Ludwig múzeum igazgatója. 1993 és 2004 között a karlsruhei Hochschule für Gestaltungon, majd 2006 és 2014 között a düsseldorfi Kunstakademie-n tanított művészettörténész-professzorként. Mind elméleti, mind kurátori tevékenységének fókuszában a második világháború utáni nemzetközi és német képzőművészet főbb tendenciáinak és ezek kapcsolódásainak értékelése áll. Számtalan monográfiát és tanulmányt írt többek között Georg Baselitzről, Markus Lüpertzről, Jörg Immendorffról, Sigmar Polkéról, A. R. Penckről. Olyan legendás nagy nemzetközi csoportos kiállítások fűződnek a nevéhez, mint például az 1989-es kölni Bilderstreit.

Heinz Bude (1954, Wuppertal) korunk egyik legismertebb német szociológusa. 1992 és 2014 között a hamburgi Institut für Sozialforschung tudományos munkatársa volt, 2000 óta a kasseli egyetem professzora. Kutatásainak középpontjában a második világháború utáni német generációk társadalmi traumái állnak, ezen belül is kifejezetten a hatalom, a félelem és a válsághelyzetek szociológiai aspektusait vizsgálja. Számos könyvet publikált a témában; legutóbbi kötete Das Gefühl der Welt. Über die Macht von Stimmungen címmel jelent meg 2016-ban.

Michael Müller-Verweyen (1956): Filozófiát, germanisztikát és nyelvészetet tanult Kölnben. 1993 óta a Goethe Intézet munkatársa, Kiotóban (1997-2002), Lagosban (2002-2005) és Hongkongban (2005-2011) dolgozott. Nigériában egyebek között a ‚Building up a Capital: Abuja/Berlin‘ projektet irányította, melynek témája a nemzeti szimbólumok új fővárosok létrehozása során játszott szerepe volt. Hongkongban a ‚Culture(s) of Copy‘ kiállítás és konferencia keretében a másolás/utánzás keleten és nyugaton mást jelentő fogalmával foglalkozott. 2015. október 1. óta a budapesti Goethe Intézet igazgatója. Kultúrpolitikai témájú írások szerzője.

Az esemény a Magyar Nemzeti Galéria és a budapesti Goethe Intézet közös programja.
A beszélgetés német nyelven, magyar szinkrontolmácsolással zajlik, a részvétel ingyenes.
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, B épület, előadóterem

A beszélgetés előtt a kiállítás magyar és német nyelvű tárlatvezetéssel is megtekinthető, a vezetéseken a kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni.
16.30: magyar nyelvű tárlatvezetés
16.45: német nyelvű tárlatvezetés
Találkozási pont: az A épületi információs pultnál

2017. Május 04.

  • Helyszín: B épület, előadóterem