Film és Mítosz | Programnaptár | MNG

Film és Mítosz

Művészettörténeti előadás és filmklub Gimesy Péter művészettörténész előadássorozata a Magyar Nemzeti Galériában

2018 április 8. vasárnap  16-18 óráig

Jan Švankmajer: Faust 97 perc, szinkronizált 1994

Idén két időszaki kiállításunk témájához kapcsolódik az MNG filmklub. Idén 210 éve 1808-ban jelent meg Goethe Faust című drámája. Az évforduló kapcsán a Nemzeti Galériában március 23-tól látható Liezen Mayer Sándor Faust illusztrációit bemutató kiállításunk. Filmklubunk Jan Švankmajernek, a kortárs cseh szürrealista film nagy mesterének 1994-es Faust filmjével kapcsolódik az évfordulóhoz. Švankmajer stop-motion technikával készített Faust átiratában báb, animáció és hagyományos film keveredik egymással.

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, B épület, előadóterem

Belépőjegy: 500 Ft/fő Jegyek korlátozott számban kaphatók a Magyar Nemzeti Galéria jegypénztáraiban, illetve a jegymester.hu oldalon.

2018 október 14. vasárnap 16-18 óráig

David Lynch: Radírfej /Eraserhead/, 89 perc, magyar feliratos 1977

A David Lynch szürreális univerzumának izgalmas kezdete volt első rendezése a Radírfej. Saját bevallása szerint ez az egyetlen filmje, amellyel ő maga is meg van elégedve. A  festőként is aktív rendező többször utalt arra ,hogy Francis Bacon fontos inspirációs forrása és kedvenc művésze. Az MNG filmklub őszi vetítetése az október 5.-én nyíló Bacon, Freud és a londoni iskola című kiállításunkhoz kapcsolódik.

 

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, B épület, előadóterem

Belépőjegy: 500 Ft/fő

Jegyek korlátozott számban kaphatók a Magyar Nemzeti Galéria jegypénztáraiban, illetve a jegymester.hu oldalon.

Időpontok:

  • 2018.10.14. 16:00