En

Szürreál-est Dalítól Magritte-ig – Tigrisbukfenc a felhők felett

Online jegyvásárlás

Szürreál-est Dalítól Magritte-ig – Tigrisbukfenc a felhők felett

2019. szeptember 14.

18:00 - 23:00

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Realitáson túli valóság.
Meghökkentő párhuzamok sora, logikai paradoxonok tömkelege, az emberi tudatalatti legmélyebb szintjének előhívása.
Automatizmus, hipnózis, új alkotómódszerek felfedezése.
Zavarba ejtő vágyak és látomások.
A valóságosabbnál is valóságosabb fényképek és filmek.
Üresség és csordultig teltség, szabadság és szabatosság, realitás és képzelet, sejtelmesség és sűrített drámaiság, játékosság és mélyen megbúvó komolyság, a tudattalan és a mindennapi valóság élményei.
A felsoroltak mindegyike egyaránt jellemezte a szürrealista mozgalom alkotóművészeinek életműveit, melyek a Magyar Nemzeti Galéria A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig – Válság és újjászületés 1929-ben című nagyszabású tárlaton találóan összegződnek, és mélyen bele is ivódnak az ember emlékezetébe.
A szeptember 14-ei szombat estét kizárólag a tárlatnak szenteljük: izgalmas előadásokkal, érdekes és szórakoztató programokkal várjuk kedves látogatóinkat egy igazán szürreális estén.
Táncelőadás, lounge, divat és szürrealizmus, filmterasz a város legszebb kilátása mellett, gótikus szárnyasoltárok közötti diskurzus a szürrealizmusról és különböző vágyképekről, önismereti játék, vágy-montázs-workshop és természetesen tárlatvezetések sora tölti ki a különleges estét. Tartsanak velünk az év kiállításához kapcsolódó Szürreál-est Dalítól Magritte-ig – Tigrisbukfenc a felhők felett partin!

PROGRAM

18:45–19:15 MAGRITTE – PR-Evolution Dance Company táncelőadás (részlet)
Nemes Zsófia táncművésznőre erősen hatnak a művészeti ágak: a festészet, a fotóművészet, a filmművészet és a költészet egyaránt inspirálják. Nyitott a világra, és hisz benne, hogy a művészet fő feladata az, hogy lelkesítse az embereket. Nem véletlen, hogy René Magritte szürreális világába mélyebben is beleásta magát, és egy táncelőadásban életre is keltette.

DIVAT ÉS SZÜRREALIZMUS
19:00–20:00 SZEGEDI KATA rendhagyó tárlatvezetése A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig című kiállításban
Szegedi Kata a hazai fiatal tervezők egyik legismertebb személyisége. Darabjaira éppúgy jellemző az egyediség, innováció és merészség, mint a szürrealista kiállításban látható alkotásokra. Játékos attitűdje jól megmutatkozik a kontrasztokkal való kísérletezésben.

21:00–22:00 ABODI DÓRA rendhagyó tárlatvezetése A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig című kiállításban
Ha valaki bevállalós, akkor Abodi Dóra igazán az. A dizájner éppen olyan bátran bánik a merész anyagokkal, vonalvezetésekkel és formákkal, mint a szürrealizmus képviselői. Nem véletlen, hogy világszerte imádja a közönség a darabjait.

MOZITERASZ
20:30–22:35 TAJTÉKOS NAPOK (francia filmdráma, 125 perc, 2013)
Filmvetítés a Magyar Nemzeti Galéria leglenyűgözőbb pontján, Budapest legszebb kilátású teraszán.
Egy olyan világban, ahol fahéjas cukorillatú rózsaszín bárányfelhőkön is lehet utazni, vagy olyan kocsikon, amelyeknek nincs kereke, hanem rezgő lábakon haladnak előre, Colin, a tehetős fiatalember, a koktélzongora feltalálója mindennél jobban vágyik a szerelemre. Megismerkedik az elragadó Chloéval, és szárba szökken szerelmük Duke Ellington híres Mood Indigo dallamaira.

ELŐADÁSOK A SZÁRNYASOLTÁROK KÖZÖTT
18:30 Egy rendhagyó szürrealista: Marc Chagall – BELLÁK GÁBOR művészettörténész előadása a szürrealizmus egy különös mesteréről, Marc Chagallról.
Chagall szürrealista volt, pedig nem tartozott a szürrealista mozgalomhoz. A politikailag elkötelezett, olykor megbotránkoztatóan „szabad” szürrealistákhoz képest Chagall szürrealizmusa átélt élményekből táplálkozik, és mély vallásos meggyőződésen alapul. Chagall alighanem a 20. század egyik leghitelesebb és legszerethetőbb művésze.

20:00 DR. HEVESI KRISZTA szexuálpszichológus előadása
Hevesi Kriszta napjaink egyik legnevesebb szexuálpszichológusa. Előadásában szó lesz szexualitásról, érzelmekről, elfojtott vágyakról és álmokról – természetesen tabuk nélkül.
Hol is lehetne elevenebben, kifejezőbben jelen az ars erotika – a szerelem, a szexualitás művészete –, mint a festészetben, költészetben? Az angol passion szó párhuzamos jelentése ugyanakor jól illusztrálja a szenvedélyes szerelem kettős természetét: kín, szenvedés vagy szenvedély, szerelmi hév, hevület. Mélyen emberi, ahogy ez a katartikus érzés a művészetekben – és a múzsákhoz fűződő viszonyokban – megjelenik. Hisz humán létünk központi élménye a szerelem érzése – s nincs annál intimebb összeolvadása, eggyé válása két egymást vágyó testnek, mint a szexualitás birodalma.

KREATÍV SZIGET
18:00–22:00 VÁGY-ÁLOM montázs workshop
A szürrealista művészek sokszor álmaikat, vágyaikat állították művészetük középpontjába. Ezen az estén mindenki papírra vetheti egyéni képzeletének szüleményeit, és kipróbálhatja az automatikus rajzolás módszereit is…

LOUNGE – DJ Clairvo és DJ Tolcsvay zenél 17 és 22.30 óra között

TÁRLATVEZETÉSEK
18:00 Automatikus vezetés, ahol minden a véletlenen múlik, ahonnan kizárjuk a valóságot, és lemerülünk a tudatalatti ismeretlen világába – Földváry Piroska művészettörténész tárlatvezetése A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig kiállításban.
19:45 Irracionális valóság – megszokott tárgyak, képek mögött rejtőző szokatlan összefüggések a második világháború utáni magyar képzőművészetben – Koós Nikolett tárlatvezetése a Lépésváltás kiállításban.
19:45 „Existence is elsewhere” – English guided tour in The Surrealist Movement from Dalí to Magritte – Crisis and Rebirth in 1929 exhibition with Zsófia Albrecht
Surrealism intended on transforming consciousness through different artistic ways. The guided tour undercovers these unique experiments on various media.
21:00 Irracionális valóság – megszokott tárgyak, képek mögött rejtőző szokatlan összefüggések a második világháború utáni magyar képzőművészetben – Koós Nikolett tárlatvezetése a Lépésváltás kiállításban.
21:30 Automatikus vezetés, ahol minden a véletlenen múlik, ahonnan kizárjuk a valóságot, és lemerülünk a tudatalatti ismeretlen világába – Földváry Piroska művészettörténész tárlatvezetése A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig kiállításban.

18:00–22:00 ART BONBON
Klasszikus és kortárs reflexiók – zene és tánc a gyűjteményekben
Zene: Vázsonyi János és Tóth Bernát Réka
Tánc: Szakács Eszter és Mester Lilian
Az este folyamán a kiállítótérben meglepő dolgok történnek. Volt már olyan érzésed, hogy mennyire jól illene egy adott műtárgyhoz egy fülbemászó dallam vagy egy mozdulat, amely kifejezi az érzést, a pillanatot, a röppenő csodát, amit az alkotás megfigyelésekor átélhetünk…? Az este folyamán fel-felcsendülnek érdekes dallamok, megelevenednek mozdulatok, amelyek színesítik, gazdagítják, kiegészítik a látható tárlatot.

ÖN/KÉPEK
18:00–21:00 ÖNISMERETI JÁTÉK
A Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteménye inspirálta a közös önismereti játékot.
Barangolj a festmények között, keresd a saját utadat, járd végig az állomásokat, dönts lelkialkatod és ízlésed szerint, míg meg nem találod saját festményalteregódat!

 

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.
HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.
MEGKÖZELÍTÉS: a Széll Kálmán térről és a Deák térről busszal, a Clark Ádám térről gyalog, busszal vagy siklóval, vagy a Várkert Bazár felől gyalog.
JEGYÁRAK:
Teljes árú: 3 800 Ft
Kedvezményes: 2 800 Ft
A programon nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatti kedvezmények.
További részletek: www.mng.hu
Díjtalan belépő nem igényelhető (kivéve a Baráti Kör mecénásainak).
Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
– az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogatják,
– 26 évnél fiatalabbak, vagy 62 évnél idősebbek, és egy EGT tagállam állampolgárai,
– a Baráti Kör pártolói.

 

További programok:

Előre meghirdetett vezetés

VÁLOGATOTT MESTERMŰVEK- A leghíresebb alkotásokról mindenkinek!

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület

Előre meghirdetett tárlatvezetés

Előre meghirdetett vezetés

VÁLOGATOTT MESTERMŰVEK- A leghíresebb alkotásokról mindenkinek!

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület

Előre meghirdetett tárlatvezetés

Molnár Judit történész, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi docense, a magyarországi holokauszt kutatójának tárlatvezetése

ÉREZD!  

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület

"Határtágító" művészeti program felnőtteknek

PALETTA

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épület

Összművészeti szakkör gyerekeknek