En

Tudta?

A második világháború során a Budavári Palota nagy része kiégett és megsemmisült. A romos állapotú épületet később múzeumi célokra alakították át. A Magyar Nemzeti Galéria az 1970-es években költözött ide, a palotába, ahol az első kiállításunk 1975-ben nyílt meg. A Galéria mai épülete jelenleg szinte tökéletesen őrzi az 1970 körüli évek, akkoriban a legmodernebbnek tekintett belsőépítészeti arculatát. Az ablakok, ajtók, kilincsek, burkolatok, világítótestek hiánytalanul idézik föl egy kor reprezentatív állami építészetének stílusát. A Galéria nemcsak egy múzeum, hanem maga az eleven közelmúlt.

Vigye haza magával az élményt!

#nemzetigaleria

  • “A Magyar Nemzeti Galéria Kiállításszervezési Osztályán dolgozom kiállításszervezőként, de az elmúlt években nemcsak itt, hanem a Szépművészeti Múzeumban és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban is részt vettem több időszaki kiállítás megvalósításában. Korábban is művészeti-kulturális területen dolgoztam, múzeumokba, kiállításokra szabadidőmben jártam. Lassan azonban ráébredtem arra, hogy a képzőművészet sokkal többet jelent szabadidős tevékenységnél. Erős elhivatottság, ami szeretném, ha kitöltené a napjaimat. Szeretem a munkám. Különleges érzés múzeumban, műtárgyak közt, műtárgyakkal dolgozni, a kiállítótéren áthaladva újra és újra rácsodálkozni egy-egy műre vagy egy-egy apró, addig nem látott részletre. A MNG-ban mindennap részese vagyok annak a csodálatos folyamatnak, amelyben a kurátor által megálmodott és kidolgozott kiállítási koncepció – anyagától és nagyságától függően – hónapok, sokszor évek alatt testet ölt. A kiállításszervező kezében projektmenedzserként futnak össze a szálak, ő felel a költségvetésért, a munka ütemezésétől a különböző munkafolyamatok határidőre való elkészültéért, valamint a kiállítást kísérő katalógus, vagy egyéb kiadvány nyomdai koordinációjáért. Mindehhez elengedhetetlen a múzeumi kollégák és külsős partnerek szoros, összehangolt munkája. Az e folyamat végét jelentő kiállítás-megnyitó számomra nem más, mint az az ünnep, amikor a szervezők hátralépve átadják munkájuk gyümölcsét a látogatóknak, utat engedve a befogadás folyamatának.”
Barabás Réka

Holnapi sztorinkban Barabás Rékától, a Magyar Nemzeti Galéria Kiállításszervezési Osztályának munkatársától kérdezhettek, aki az „Élő gyűjtemény”, a „SOÁ” és az „»Azzal vagy egy, kit megragadsz« – Liezen-Mayer Sándor Faust-illusztrációi” című kiállítások szervezője volt, valamint többek között a Szépművészeti Múzeumban megrendezett „Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas” és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban megrendezett „A köztes lét túloldalán. Hajas Tibor művészete és a tibeti misztériumok” című kiállítások szervezőjeként is dolgozott. 
#nemzetigaleria #magyarnemzetigaleria #kérdezzfelelek #nationalgallery #hungariannationalgallery
  • A ti napotok hogy telik?

Nézzétek meg a sztorijainkat, ahol elmesélhetitek, mivel töltitek otthon a napokat, mi pedig  adunk néhány ötletet, hogyan élvezhetitek otthonról is a Galéria festményeit és hogyan tölthetitek kreatívan a szabadidőtöket. 🙂🙌🏼 #friedrichvonamerling #andreasamerling #nemzetigaleria #magyarnemzetigaleria #nationalgallery #hungariannationalgallery
  • Tavasz van! Gyönyörű!
Online útvonaltippünkkel a négy fal közé is becsempésszük a tavaszt! 🌸🍃
Kattintsatok a bio-ban lévő linkre, járjátok végig gondolatban a csodás tavaszi tájakat, és éljétek át Ti is ennek a gyönyörű évszaknak a hangulatát!☀️🌷 #tavasz #útvonaltipp #springtime #tourtip #onlineart #maradjotthon #nemzetigaleria #magyarnemzetigaleria #nationalgallery #hungariannationalgallery
  • #kreativkarantén - pályázati felhívás

Sokat ültél a gép előtt? 💻 Tele van a fejed a virtuális suli Excel-tábláival, történelmi évszámokkal, matematikai egyenletekkel? 🤯 Home office-ban dolgozol, állandó megbeszélésben kollégáiddal a kamerán keresztül? 👩🏻‍💻👨🏽‍💻 Kapcsolódj ki és tedd a következőket:

1. 💆🏼‍♀️ Állj fel, engedd el magad, hagyd szárnyalni a fantáziádat!
2. 👀🔎 Nézz szét a háztartásban, szobádban, udvarban és a mindent elnyelő tárolókban. Szedj össze tárgyakat, melyeket  már kidobnál vagy évek óta melletted porosodnak.
3. ✂️🧵 Hozd létre saját műalkotásodat ragasztóval, festéssel, varrással, bármilyen eszközzel, ami eszedbe jut!
4. 📸 Készíts egy fotót a kész alkotásról és küldd el nekünk a muzeumpedagogia@mng.hu email címre a neveddel és a mű címével együtt. A beérkező fotók közül a kedvenceinket megosztjuk a weboldalunkon, a Facebookon és az Instagramon.

Alkotásra fel! 🎨🙌🏻 #kreatívkarantén

A pályázat teljes leírását a bio-ban találhtató linkről érhetitek el! 
#kreatívkarantén #pályázat #alkoss #nemzetigaleria #magyarnemzetigaleria #nationalgallery #hungariannationalgallery
  • Konecsni György (1908–1970): Vadászat, 1968-69 “A nagy méretű alkotás alkotója, Konecsni György iránt az érdeklődésem akkor erősödött fel, amikor szembesültem raktári anyagunkban alkotásainak sokoldalúságával és kísérletező jellegével; a Konecsniről szóló wikipédia és artportal szócikkek ugyanis csak grafikai munkásságát méltatják. Sikeres grafikus, plakáttervező volt, a modern magyar alkalmazott grafika egyik megteremtője.
A Vadászat című alkotás érdekessége az absztrakt művészet és a figuratív, jelentést hordozó alkotás közötti szűk átmenet érzékeltetése. A háború utáni generáció, az Európai Iskola művészei számára e releváns kérdést Konecsni aktualizálta, mert az ötvenes évek végétől hazánkban is ismertté váló gesztusfestészet módszertanából indult ki, amikor a művet megalkotta. A vászonalapra a festő sűrű fekete és világos rajzolatot csurgatott, hasonlóan a kor absztrakt expresszionista festőihez. A mű így monumentális reakció lett volna az akkor új nyugati tendenciákra, de az alkotó, azáltal, hogy a még folyékony friss festékben bizonyos pöttyöket összefolyatott, továbblépett. A rajzolatban így barlangrajzokhoz hasonlító emberfigurákat, „vadászokat” fedezünk fel, akik átértelmezik a kép egészét, és a festés automatikus gesztusait egyszerre barlangszikla felületté és azon megjelenő ősi művészeti megnyilvánulásokká teszik.
Konecsni képzőművészeti alkotásaiban a második világháború előtt, illetve a hatvanas évektől kereste a szürreális látásmód és a technikai kísérletezés lehetőségeit. A Képzőművészeti Főiskolán az alkalmazott grafika tanszék megalapítójaként, majd vezetőjeként sokat tett az új grafikusnemzedék kineveléséért, miközben képzőművészeti alkotásai, például a Lépésváltás kiállításon látható Vadászat kvalitása is vitathatatlan.”
Petrányi Zsolt

A holnapi sztorinkban Petrányi Zsoltot, a Lépésváltás kiállítás kurátorát, a Jelenkori Gyűjtemény vezetőjét, a Nemdebár egyik DJ-jét,  bakelitlemez-gyűjtőt kérdezhetitek a kortárs művészetről és a kurátori munkáról, vagy a popkultúra és a jelenkori művészet viszonyáról. 😉☝🏼 Stay tuned!
#nemzetigaleria #magyarnemzetigaleria #lépésváltás #shifts #nationalgallery #hungariannationalgallery #kérdezzfelelek
  • ,,2014 októberében nyitottuk meg a Magyar Nemzeti Galéria első önálló szoborkabinetjét. Az Aktszobrok a századfordulóról fehérmárvány-plasztikái a sötétkék falak és drapériák ölelésében a galéria egyik kis ékszerdoboza. Intim tere nemcsak az én egyik kedvenc helyem a múzeumban, de a visszajelzések azt mutatják, hogy a látogatók is nagyon jól érzik itt magukat. Szeretnek elücsörögni a szobrok társaságában, és gyakran többször is visszatérnek. A galéria szoborgyűjteménye a magyar művészet legjelentősebb 19–20. századi szobrait őrzi. A gyűjtemény közel 5000 szobrot számlál. Ebből alig több mint 100 szobor látható az állandó kiállításokon. A gyűjtemény vezetőjeként törekszem minél több lehetőséget teremteni a szoboranyag és a múzeumi háttérmunka megismertetésére. Ez hívta életre az Élő gyűjtemény projektet (2017. szeptember és 2019. január között 10 gerilla-kiállítással), majd annak összegző tárlatát, ami most januárban ért véget. Az Élő gyűjtemény koncepciója szerint tíz kortárs művészt kértünk fel, akik szobrokat választottak a raktári anyagból. A múzeum szobraihoz saját alkotásaikkal kapcsolódtak, és a párdarabokat együtt mutattuk be különböző állandó kiállítási téregységeinkben. Ennek keretében készült Antal Malvina szobrászművész Iteráció című installációja, amelyet a művész kifejezetten az aktkabinet terébe álmodott meg és épített fel. A tárlat bezárását követően múzeumi letétbe került a látványos, a kiállítótérre és a klasszikus márványszobrokra is reflektáló, azokat nemcsak formailag, de gondolatilag is többlettartalommal megtöltő kortárs installáció.”
Szeifert Judit

A holnapi sztorinkban Szeifert Juditot, az aktkiállítás és az Élő gyűjtemény kurátorát, a Szobor Osztály és Éremtár vezetőjét kérdezhetitek a múzeumi munkáról, szobrászatról, kortárs művészetről és akár teniszről is. 😉 Stay tuned! 🙌🏼 Az Aktszobrok a századfordulóról című kiállításról a bio-ban található linkre kattintva is olvashattok. 🤓

#aktszobrokaszázadfordulóról #nudesculpturesfromtheturnofthecentury #sculptures #nemzetigaleria #magyarnemzetigaleria #nationalgally #hungariannationalgallery #kérdezzfelelek #holnap
  • Ismeritek a Remekművek az oktatásban című oldalt? Ezen a felületen tíz magyar alkotást mutatunk be a gyűjteményünkből, melyek elemzései segítségével kiegészíthetitek a történelem-, az irodalom- és a vizuáliskultúra-órákon megszerzett tudásotokat.
Link a bio-ban 🤓🙌🏼
#onlineart #remekmuvek #remekmuvekazoktatasban #onlinestudy #nemzetigaleria #magyarnemzetigaleria #nationalgallery #hungariannationalgallery
  • Reméljük mindannyian otthon, családi körben töltitek a mostani időszakot, és vigyáztok magatokra és egymásra. ☺️🙏🏼
Ha egy kis művészetre vágytok, akkor látogassatok el a honlapunkra, olvassátok el Képről képre rovatunk legújabb írását, barangoljátok be virtuálisan a Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyányszkyig című kiállítást, és ismerjétek meg a Galéria gyűjteményét tematikus túraútvonalaink segítségével.
Nézzétek meg a sztorijainkat, ahol mindezekhez a linkeket is megtaláljátok! 🤓📎
Maradjatok otthon és élvezzétek fotelből a festményeket! 🖼

A képen Pór Bertalan A család című festményét látjátok.

#maradjotthon #stayhome #festményekfotelből #művészet #arttherapy #nemzetigaleria #magyarnemzetigaleria #nationalgallery #hungariannationalgallery