En

Az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény megérkezett a Magyar Nemzeti Galériába

December 7-én az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény kiemelt darabjaiból nyílik kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában: a több mint két évszázadot felölelő, jelenkori alkotásokat is bemutató új nemzetközi válogatás tervezésében fontos szempont volt, hogy a jól ismert remekművek mellett a tárlat számos újdonságot tartogasson a látogatóknak. Új szerzemények, frissen restaurált művek, ritkán bemutatott alkotások hívják fel a figyelmet a kollekció gazdagságára, változatosságára, a gyűjtemény keretében folyó munka dinamizmusára.

A kiállítás két fő kronológiai egységből áll. A 19. századi termek a késő romantikától a szimbolizmusig terjedő időszakról adnak áttekintést. A francia impresszionizmus nagy alakjai – Cézanne, Pissarro, Monet – mellett osztrák, német, belga, skandináv alkotók (Lenbach, Leibl, Meunier, Gallén-Kallela) művei is jelen lesznek, komplex és árnyalt képet mutatva a korszak európai művészetéről.

A 20. századi és kortárs szekciók különféle tendenciák és kérdésfelvetések köré szerveződnek, az elmúlt évtizedek néhány fontos nemzetközi áramlatát bemutatva, például a kinetikus – azaz a mozgásra alapuló – művészet, az Op art és a geometrikus absztrakció fontos alkotóit (Günther Uecker, Victor Vasarely, Josef Albers, Peter Halley). Kiemelt hangsúlyt kapnak majd az utóbbi évek szerzeményei (Michelangelo Pistoletto, Erwin Wurm, Antoni Tàpies, Eduardo Chillida, Vera Molnar, Simon Hantaï), jelezve a gyűjtemény alakulásának és bővülésének főbb irányait.

Az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény izgalmas tervei
A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria újraegyesítésével a Gyűjtemény jelentős átalakulások, kihívások előtt áll.

A soklépcsős, több éven át tartó folyamat még 2015-ben indult, amikor a Szépművészeti Múzeum épületében elkezdett rekonstrukcióval az osztály állandó kiállításai is bezártak. Mivel a 2018-as újranyitásától kezdve a Szépművészeti Múzeum az ókortól a 18. század végéig terjedő művészeti korszakok otthona lesz, elindultak az előkészületek a Gyűjtemény kiköltözésére.

Az elkövetkező hónapokban a Szépművészeti Múzeum raktáraiban őrzött 19-20. századi és kortárs nemzetközi anyag elhagyja a Hősök terét. A mintegy 2300 darabból álló műtárgyegyüttes a Liget Projekt keretében 2019-ben elkészülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) új épületébe költözik, ahol a legkorszerűbb körülmények között lesz tárolva. Az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény modern külföldi művei végső soron – a Magyar Nemzeti Galéria hasonló korszakot átfedő magyar műtárgyaival együtt – egy új múzeumban, az Új Nemzeti Galéria épületében lesznek láthatók.

A gyűjtemény a várbeli vendégeskedés alatt itt böngészhető.

Kiállításaink közül ajánljuk