En

Farsangi kvíz

Vízkeresztkor lebontottuk a karácsonyfáinkat, és türelmetlenül várjuk a tél elmúlását. Ezt az időszakot a farsang teszi színesebbé, ami nemcsak az izgalmas és ötletes jelmezek, hanem hagyományosan a vidám lakodalmak, bálok, mulatságok, népünnepélyek időszaka. Gyűjteményünk olyan remekműveinek megtekintésére invitálunk, melyekről egy-egy különös öltözetbe bújt alak, vagy éppen egy színes mulatság köszön vissza.

Inspirálódj, tedd próbára a tudásodat és tanulj a kvízünkkel!

Borsos József: Libanoni emír

Az 1840-es években Bécsben élő és ott sikeres portréfestővé vált Borsos József e műve szép példája a korszak arcképfestészetének, a képen látható férfi pedig korának jelentős szereplője. Ki ő?

Szinyei Merse Pál: Lila ruhás nő

Lila ruhás nő a magyar festészet egyik legismertebb és legkedveltebb alkotása. Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy a képet a szabadban, friss levegőn festette az alkotó, valòjában beltérben dolgozta ki. Hol készült a mű?

Korniss Dezső: Sárkányos

Korniss Dezső az 1930-as években a népművészetből kiindulva próbált kialakítani magyar gyökerű modern festészetet. Törekvéséhez egy zeneszerző munkássága szolgált követendő például. Ki volt ez a zeneszerző?

Gulácsy Lajos: Varázslat

A kortárs költő és barát, Juhász Gyula így ír Gulácsy Lajosról: „…nagyon messzire volt attól a világtól, amely körülötte zsongott és zsibongott.” A festő álomszerű világa nemcsak festészetében, de a díszlet- és jelmezterveiben is megnyilvánul. Látásmódját alapvetően meghatározza egy másik ország kultúrája, ahol csaknem tizenhárom évet töltött. Melyik ez az ország?

Aba-Novák Vilmos: Körhinta
Az Aba-Novák Vilmos táblaképein megjelenő dinamikus és színes falusi tömegjelenetek éles megfigyelésről árulkodnak, ugyanakkor gyakran kritikus hangvételűek, az alakok ábrázolása már-már a karikatúrába hajlik. A műveket olyan alföldi népek vásárai és cirkuszi életképei ihlették, akiket Aba-Novák egy bizonyos művésztelepen töltött ideje alatt jól megfigyelhetett. Melyik híres művésztelep volt ez?

Kiállításaink közül ajánljuk