En

GYIK

Festmény van a birtokomban és szeretném megtudni az értékét. Kihez fordulhatok?
A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria 2008. szeptember 1-jei hatállyal megszüntette műtárgybírálati tevékenységét. A műtárgyak eredetiségével és értékével kapcsolatban javasoljuk, hogy forduljon a Bizományi Áruház Vállalathoz, a Virág Judit Galériához, illetve a Kieselbach Galériához. Abban az esetben, ha a műtárgy hátulján a Magyar Nemzeti Galéria pecsétje található, a Minisztérium Műtárgyfelügyeleti Hatóságával szükséges felvenni a kapcsolatot.

A királyi palotát szeretném megnézni, hogyan lehetséges ez?
A II. világháború során a Budavári Palota egy része kiégett és megsemmisült. A romos állapotú palotát később múzeumi célokra alakították át, így az épület teljes egészében művészeti kiállítótérként üzemel, uralkodói enteriőrök nem találhatók benne, csak külsejében őrizte meg királyi palota arculatát. Jelenleg három kulturális intézmény üzemel a Palota falai között: az A-B-C-D épületekben a Magyar Nemzeti Galéria, az E épületben a Budapesti Történeti Múzeum, míg az F épületben az Országos Széchényi Könyvtár található.

Mozgáskorlátozott vagyok, hogyan érhetem el akadálymentesen a múzeumot, illetve hogyan közlekedhetek az épületen belül? Van-e lehetőség parkolásra a Galéria épületénél?
Mozgáskorlátozott személyek díjmentesen és engedély nélkül behajthatnak a Palota területére akkor, ha érvényes parkolási igazolványukat a szélvédő alatt a sorszámmal ellátott oldalával felfelé, jól láthatóan elhelyezik. A sorompónál lévő készülék „hotel” gombjának megnyomása után kiadott kártyát ki kell venni, majd távozáskor a készülékbe be kell helyezni. Az ott levő személyzet szükség esetén segít. A Dísz téren lévő sorompó automatikusan nyílik.
A Magyar Nemzeti Galéria akadálymentes bejárata a B épület személyzeti bejáratánál található, ahonnan a kollégák segítségével, lifttel közelíthetők meg a gyűjtemények. Az A épület nyitvatartása esetén, annak bejáratán is megközelíthetőek a kiállítások.

Kell-e fizetni a parkolásért, illetve mennyi ideig lehet ingyen tartózkodni a Vár területén autóval?
A Budavári Palota területére történő behajtás a Várgondnokság Nonprofit Kft. engedélyével lehetséges, amelyről itt talál bővebb információt. A Várkert Bazár területén 298 férőhelyes parkolóház áll rendelkezésre, mely megközelíthető a Szarvas tér felől. A Várnegyed egésze fizetős parkolási övezet.

Szeretném meglátogatni a nádori (Habsburg) kriptát, mikor és hogyan lehetséges?
A kripta, mint kegyeleti hely csak előzetes bejelentkezéssel és vezető kíséretében látogatható, mely a muzeumpedagogia@mng.hu e-mail címen keresztül lehetséges.
A belépődíj: egységesen 2800 Ft/fő (mely a múzeum állandó kiállítására is belépésre jogosít). A tárlatvezetés díja – amely a belépőjegyen felül fizetendő – magyar nyelven 10.000 Ft/csoport, idegen nyelven (angol, német, francia és orosz) 16.000 Ft/csoport, a vezetés hossza körülbelül 30 perc.

Mikor van nyitva a kupola? Abban az esetben, ha csak oda szeretnék felmenni, van-e külön jegy erre a célra?
A kupolába a kiállításokon felül a helyszínen, pénztárainkban váltott kupolajeggyel lehet felmenni, melynek díja 1000 Ft. A panoráma belülről nyitvatartási időben 17:00 óráig tekinthető meg, május és november között pedig a külső körteraszról is élvezhető a kilátás.

Árulnak-e bélyeget a Múzeum Shopban?
Múzeumi ajándékboltunkban nem kapható bélyeg, a legközelebbi posta azonban 5 percnyi sétatávolságra, a Dísz téren található.

Hol találom a legközelebbi ATM-et?
A legközelebbi pénzkivételi lehetőség az Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota F épület) személyzeti bejáratánál található OTP automata.

Hogyan jutok vissza a Várból a belvárosba tömegközlekedéssel?
A Dísz térről a 16, 16A és 116-os jelzésű autóbuszok a Deák Ferenc, valamint a Széll Kálmán téri metro megállókhoz csatlakoznak, míg a Palota lift felé a Dózsa György térről az 5-ös, 178-as jelzésű buszok a pesti oldal felé, az 56-os villamos a budai oldalon közlekedik.

Kiállításaink közül ajánljuk