Elhunyt Garas Klára, a Szépművészeti Múzeum egykori főigazgatója

Életének 98. évében elhunyt Garas Klára művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum egykori főigazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A Szépművészeti Múzeum saját halottjának tekinti Garas Klárát.

 

Garas Klára 1919-ben született. 1937-ben érettségizett a Mária Terézia Leánygimnáziumban, majd a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának művészettörténet–régészet szakán folytatta tanulmányait, Hekler Antal tanszékén. 1941-ben summa cum laude doktorált.

A budapesti Szépművészeti Múzeumban helyezkedett el, összesen negyven évig dolgozott itt. Végigjárta a kutatói állások lépcsőit: gyakornok, tudományos munkatárs, a Régi Képtár osztályvezetője, tudományos titkár. 1964. január 1-jétől nyugdíjba vonulásáig, 1984. március 31-éig a múzeum főigazgatója volt.

 

A kutatómunka és a vezetői tevékenység mellett múzeumi szakemberként kiállítások sorát rendezte, ismeretterjesztő munkájával az intézmény gyűjteményét népszerűsítette, és állandó résztvevője, illetve előadója volt a kutatási profilját érintő konferenciáknak. Tudományos munkásságán és múzeumi pályafutásán túl számottevő volt a szakmai közéletben kifejtett tevékenysége is: szerkesztőségi tagja volt a legfontosabb magyar művészettörténeti folyóiratoknak, és a tudományág számos magyar, illetve külföldi szervezetének, bizottságának a munkájában közreműködött.

 

1973-ban megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1985-ben pedig rendes tagjává. Korábban már a Művészettörténeti Bizottság tagja lett. Ezen kívül megválasztották a Comité International d'Histoire de l'Art tiszteleti tagjává. Kutatási területe a 16-18. századi magyarországi, itáliai és közép-európai festészet, valamint az osztrák barokk (Maulbertsch és köre) volt.