En

Kiállításaink 2019-ben

A Magyar Nemzeti Galéria 2019. évi kiállításainak középpontjában a 20. század művészete áll. Fényképek, szobrok, festmények – szegények és gazdagok – a valóság és a valóságon túli világ – Budapest, Weimar, London, Párizs, vagyis maga Európa. Salvador Dali és a szürrealisták kiállítása a nyár és a koraősz szenzációjának ígérkezik. A Fortepan fotóarchívum százezres gyűjteményének 200 legizgalmasabb fotóját áprilistól láthatjuk a nyár végéig. Az egyszerű emberek mindennapjait megmutató fotóválogatás után szeptember végétől a 150 éve született László Fülöpre, a kora 20. század világszerte legismertebb portréfestőjére emlékezünk egy kicsi, de annál izgalmasabb kiállítással, mely anyagnak a zöme angol gyűjteményekből érkezik ide. A december közepén nyíló idei utolsó kiállításunk a magyar szürrealizmus nagy művészének, az Auschwitzban mártírhalált halt Farkas Istvánnak az életművét mutatja be.

 

A SZÜRREALISTA MOZGALOM DALÍTÓL MAGRITTE-IG
Válság és újjászületés 1929-ben
2019. június 28. – 2019. október 20.

2019 nyarán a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású kiállítást szentel a szürrealista művészetnek. A Pompidou Központtal együttműködésben szervezett tárlat elsősorban a párizsi intézmény rendkívül gazdag gyűjteményéből válogatott anyagra épül.

A kiállítás a mozgalom történetének egy rendkívül izgalmas időszakára fókuszál, az 1929-es év eseménydús, személyes és művészi ellentétekben gazdag időszakán keresztül mutatja be a szürrealizmus fő tendenciáit, a csoport vezéralakjait, kiemelkedő alkotóit. 1929 történései között érdemes kiemelni a katalán Salvador Dalí feltűnését a párizsi művészeti szintéren, aki hamarosan kulcsszerepet vállal a csoport életében. Ekkor mutatják be a Louis Buñuellel együtt készített Un chien Andalou (Andalúziai kutya) című filmjét, a szürrealista mozgóképművészet első remekművét, amely megmutatja, hogy a mozgalom által hirdetett rendhagyó látásmód, új alkotói felfogás a lehető legváltozatosabb technikai megoldásokkal alkalmazható.

A kiállítás széles áttekintést nyújt majd a szürrealista csoport ekkor készült munkáiból, olyan művészek felvonultatásával, mint Salvador Dalí, Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, René Magritte, Pablo Picasso, Francis Picabia. Man Ray és Brassai alkotásai a szürrealista fotóművészetet képviselik majd, emellett olyan kevéssé ismert, de igen jelentős alakokkal is megismerkedhet majd a közönség, mint Jacques André Boiffard.

Salvador Dalí: Dormeuse, cheval, lion invisibles, 1930. Fotó: Centre Pompidou, Paris. © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dali / Adagp, Paris

 

„A NAGYVILÁG MŰVÉSZE VAGYOK…” LÁSZLÓ FÜLÖP (1869-1937)
Grafikai kabinet
2019. szeptember 26. – 2020. január 5.

Kurátorok: Bellák Gábor, Sandra de Laszlo, Katherine Field, Somfalvi Beáta

László Fülöp születésének 150. évfordulójára ez a szerény, de számottevő kiállítás kísérletet tesz arra, hogy a Budapesten született és külföldön híressé lett művész munkásságát bemutassa. A művész hagyatékát kezelő, londoni székhelyű The de László Archive Trusttal együttműködésben a kiállítás 15 kiváló portrét mutat be a nagy ívű életműből; nemzetközi hírű művészeket és személyiségeket felvonultatva, akik között a festő életét töltötte. A bemutatott művek a királyi gyűjteményből és jelentős magángyűjtőktől érkeznek. A kiállítással egyidőben jelenik meg Duff Hart-Davis László Fülöpről szóló, 2010-ben publikált életrajzi kötete a Corvina Kiadó gondozásában.
A László Fülöp Alapítvány hivatalos oldala itt található. 

Lucy de László, the artist’s wife, 1918 © de Laszlo Foundation

 

FARKAS ISTVÁN (1887–1944)
2019. december – 2020. március

Farkas István a 20. századi magyar művészettörténet egyik legjelentősebb alakja. Az 1930-as, 1940-es években az École de Paris legnagyobb festői közt tartották számon Párizsban. André Salmon francia műkritikus 1930-ban könyvet írt róla. Apja, Wolfner József halála után visszatért Magyarországra, ahonnan 1944-ben zsidó származása miatt elhurcolták és koncentrációs táborban halt meg. Halálának 75. évfordulójára állít emléket ez az életmű-kiállítás.

 

 

Kiállításaink közül ajánljuk