En

„A teremtő lángész” – Egy kultuszkép története

- 2017. október 19. - 2018. február 18.

 

Kamarakiállítás Madarász Viktor halálának százéves évfordulójára

Madarász Viktor (1830–1917) halálának centenáriuma alkalmából a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria kamarakiállításon emlékezik meg a magyar történelmi festészet egyik vezéralakjáról. A tárlat olyan publikálatlan, párizsi levéltárakban frissen végzett kutatásokra épül, amelyek nyomán Madarász Viktor egyik kultikus fő művét új megvilágításban tárhatjuk a nagyközönség elé legproduktívabb, párizsi korszakának bemutatásával.

 

Madarász 1859-ben Párizsban festette a Hunyadi László siratása című festményt, amellyel azonnal felhívta magára a figyelmet a Pesti Műegylet kiállításán: a Napkelet című újság kritikusa a „teremtő lángészt” ünnepelte benne. A kép két évvel később külföldön is sikert aratott: a párizsi Szalon zsűrije éremmel jutalmazta. A kora „francia romantikájának légkörében” festett Hunyadi László siratása emblematikus fő műve nemcsak a Madarász-életműnek, de a 19. századi magyar történeti festészet egészének is. A „magyar Pietà”-ként aposztrofált festmény a nemzeti „passiótörténet” egy fejezetét ábrázolja, s mint ilyen, a 19. században fontos szerepet töltött be a nemzeti öntudat megerősítésében. A kiállítás ezt a művet járja körül az elmúlt évek kutatási eredményei alapján: az osztrák önkényuralom alatt fellendülő magyar történelmi festészet, a nagy presztízsű párizsi képzőművészeti főiskola és a párizsi Szalon, valamint a festmény különféle képi és szöveges reprezentációinak, változatainak – vázlatok, redukciók és nyomatok – tükrében. Ez utóbbiak hozzájárultak ahhoz, hogy a festmény nemzeti kultuszképpé, a közös magyar képi emlékezet mindenki által ismert, szinte ikonikus darabjává váljon. Az alapos restaurálásnak köszönhetően a műtárgy hosszú idő után először látható újra teljes pompájában.

 

A kiállítás érdekessége Madarász Viktor francia mesterének, Léon Cogniet-nak az orléans-i Musée des Beaux-Arts-ból kölcsönzött festménye, amely szintén egy siratás jelenetet ábrázol (Briszéisz Patrokloszt siratja). Madarász Párizsban elnyert érme most először látható a Magyar Nemzeti Galériában a festmények mellett, amelyeknek a festő a díjat köszönhette.

 

A kiállítás kurátora: Krasznai Réka

A kiállítás bármely belépővel látogatható.
Helyszín: 1. emelet, kamara terem

Kiállításaink közül ajánljuk