En

Hazatérő remekművek – Plakátok a Julius Paul-gyűjteményből

- 2014. június 20. - szeptember 21.

 

Julius Paul temesvári származású bécsi gyűjtő (1867, Temesvár – 1938, Bécs) több ezer darabos nemzetközi plakátkollekciót hozott létre, amelyben hatszáz magyar plakát is volt. A berlini alapítású Plakátbarátok Egyesülete (Verein der Plakatfreunde), amelynek Paul is tagja volt, a plakát szerelmeseit tömörítő nemzetközi csoport volt. Tagjaik műtárgyakat adtak, vettek, cseréltek és szívesen folytattak eszmecserét a plakátművészetről írásban vagy személyesen. Saját folyóiratuk, a Das Plakat 1911 és 1921 között jelent meg. Paul felvette a kapcsolatot az egyesület magyar tagjaival is, többek között Bedő Rudolffal.

Paul halála után az örökösök eladták a gyűjteményt, amely a bécsi Albertinába került. 2008-ban egy restitúciós eljárás során a művek Paul leszármazottaihoz kerültek, akik egy New York-i galériát bíztak meg a plakátok értékesítésével. A galéria képviselője a Magyar Nemzeti Galéria honlapján lett figyelmes Biró Mihály egyik plakáttervére, amelynek kinyomtatott változata részét képezte Paul magyar anyagának is, s ennek nyomán kereste meg 2011 januárjában a múzeumot mintegy ötszáz magyar plakátot ajánlva fel megvételre. Több kísérlet után végül a Nemzeti Kulturális Alap 2012-ben meghirdetett, a magyar kulturális örökség külföldre került darabjait hazasegítő Ithaka-programja tette lehetővé, hogy tíz plakátritkaság kerülhessen vissza Magyarországra, és gazdagíthassa a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria plakátgyűjteményét.

Biró Mihály plakátterve most együtt látható a Paul-gyűjteményből idekerült kinyomott, nagyméretű plakáttal. Kiállításunkon Julius Paul magyar plakátjai találkoznak Bedő Rudolf plakátgyűjteményének darabjaival. Bedő kollekciója vetette meg 1957-ben a Magyar Nemzeti Galéria plakátgyűjteményének alapját. Igen ritka, hogy a plakátok nem történeti, iparművészeti vagy könyvtári gyűjteményben, hanem egy képzőművészeti múzeumban, jelen esetben a Magyar Nemzeti Galéria találhatók. Így egy intézményben lehet tanulmányozni a nagy festők képei, vázlatai mellett a plakátjaikat, reklámterveiket, valamint a plakáttervezők kiváló rajzait, sokszorosított grafikáit, karikatúráit és illusztrációit. Hiszen a plakát mindig együtt változott a képzőművészet fejleményeivel és a könyvművészetet is magába foglaló tárgykultúra mindenkori megújulásával.

Kiállításaink közül ajánljuk