En

Kaszás Tamás: Vad gyakornok

Online jegyvásárlás

Kaszás Tamás: Vad gyakornok

D épület, 1. emelet - 2023. március 2. – június 11.

A kamarakiállítás Kaszás Tamásnak, a TÓTalJOY díj első nyertesének kutatásalapú művészeti projektjét mutatja be, amely a díj támogatásával valósult meg.

A TÓTalJOY művészeti díjat Tót Endre nagylelkű támogatásával a Szépművészeti Múzeum Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézete (KEMKI) alapította.

2021-ben a hattagú, hazai és nemzetközi összetételű grémium Kaszás Tamás projektjét választotta az év díjazottjának. Az elbírálás során előnyt élveztek azok a pályázatok, amelyek a KEMKI részeként működő Artpool Művészetkutató Központ archívumához és szellemiségéhez kapcsolódva reagáltak a kulturális kontextusok változásaira és kortárs dilemmákra.

Az Artpool egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik elsősorban a hetvenes és nyolcvanas évek képzőművészeti, zenei, irodalmi és kísérleti filmes underground kultúrája, valamint a nemzetközi mail art mozgalom dokumentumaiból. Kaszás kutatása az Artpool experimentális szellemiségéhez kapcsolódik: a művész az Artpool munkatársaival együttműködve, az archívumok klasszikus fogalmi kereteit és elméleteit meghaladva, a kortárs művészet eszköztárát alkalmazva foglalkozott az archívum gyűjteményével. Egyéni szempontokat figyelembe véve választotta ki a kiállításon szereplő archívumi tételeket, amelyek nem valamilyen tudományos vagy esztétikai rendezőelv mentén jelennek meg a térben, hanem egy intuitívan csapongó elme érdeklődését tükrözve, lehetőséget adva arra, hogy olyan összefüggések is a felszínre kerüljenek, amelyek másképp rejtve maradtak volna.

Kurátor: ÁDI Brigitta
Konzulens: FEHÉR Dávid, KÜRTI Emese
Kutatási asszisztens: KOTUN Viktor

Kaszás Tamás: Vad gyakornok

2023. március 2. – június 11.

Online jegyvásárlás

Kiállításaink közül ajánljuk