En

Modern mesterművek 1910-1925. Válogatás a Grafikai Gyűjtemény legszebb alkotásaiból

- 2008. április 25. - 2009. április 5.

 

A ritkaságokat bemutató tárlat aktualitását “Az újraértelmezett Moholy-Nagy” című kiállítás szolgáltatta, mellyel párhuzamosan, hatásának kiszélesítésére tárjuk a közönség elé a témához kapcsolódó remekműveinket a C épület II. emeletén az állandó kiállítási térben, ahol a papír érzékenysége miatt a grafikák a festmények mellett csak fél évig szerepelhetnek. A kiállítás az U alakú tér két oldalán 6-6 kisebb egységre tagolódik, amelyekben egy-egy művésztől egy adott korszakra jellemző 4-6 kiemelkedő alkotás tekinthető meg.

A Magyar Nemzeti Galéria Grafikai Gyűjteményének igen fontos részét képezik az 1960-as években bekövetkezett politikai enyhülés következtében megszerzett életművek, többek között Tihanyi Lajos és Uitz Béla avantgárd alkotásai külföldről, illetve Bortnyik Sándor hagyatékának egy része 1977-ben pesti műterméből került a múzeumba. A nagyrészt külföldön született modern alkotásoknak a kurzusok szorításában sajnos megkésett gyűjtése eddig itthon méltánytalanul kevéssé hangsúlyozott eredményeket hozott. Következetes múzeológusi tevékenység részeként kerültek a Grafikai Gyűjteménybe például Mattis Teutsch János linómetszetei, vagy a Bernáth Aurél által életében megtagadott Graphik-mappa is.

Most számos külföldi avantgárd kiállítás után ezekből adunk ízelítőt. A 75 000 lapot számláló Grafikai Gyűjteményben rejtőzködő lapokból olyan válogatás kerül ezúttal a látogatók elé, amely a hazai és nemzetközi szakma és műkereskedelem által is nagyra értékelt klasszikus magyar avantgárd mesterek legszebb munkáit vonultatja fel.

A kiállítás kurátora Bajkay Éva és Zsákovics Ferenc.

Kiállításaink közül ajánljuk