En

Újrafestett valóság. Rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében

- 2012. szeptember 5. - december 9.

 

Az idén 35. jubileumát ünneplő Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésében, illetve a 20 éves Poli-Farbe magyar festékgyár támogatásával megvalósult kiállítás mozgássérült és más fogyatékos – szájjal és lábbal festő -, valamint ép képzőművészek alkotásait mutatja be.

A Magyar Nemzeti Galéria immáron három éve elkezdett Esélyegyenlőségi programjának újabb állomásaként döntött úgy, hogy csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, és lehetőséget ad a társadalom legtöbbször perifériáján élő alkotóknak, hogy megmutathassák, akaraterejük és kitartásuk segítségével milyen értékek teremtésére képesek.

Ahogyan azt a kiállítás címében is olvashatjuk, a hangsúlyt a sokszínűségre helyeztük. Nem csupán a színek tekintetében, jóllehet a művek nagy részét a színek kavalkádja jellemzi, hanem az alkotók kiválasztásánál is ez volt a legfontosabb szempont, hiszen fogyatékos és ép képzőművészeket kértünk fel az alkotásra. A műveken látható falfestékek bőséges színválasztéka pedig éppen azt a sokszínű társadalmat szimbolizálja, amelynek sikeréhez a fogyatékos emberek is hozzájárulnak. A kiállítás azért is rendhagyó, mert – a falfestékeket felhasználva és újraértelmezve – a művészek nemcsak vászonra, hanem falra, papírra és farostlemezre is alkothattak.

Az alkotásokat három, mindannyiunk számára igen fontos fogalom köré csoportosítottuk: a kreativitás, a sokszínűség és végül a természetszeretet. A termeken keresztül haladva ebben a sorrendben találkozhatunk kevésbé ismert és ismertebb, fogyatékos és ép képzőművészek műveivel.

Kiállításaink közül ajánljuk