ALTEREGÓK ÉJSZAKÁJA

Arcok és álarcok

Az Alteregók éjszakáján azt a kérdést járjuk körül vendég-tárlatvezetőként meghívott közismert művészekkel, egy festői szerelem történetével, s nem utolsó sorban a magyar képzőművészet remekműveivel, hogy kicsoda a művész, ki a modell; ki szerelmes és ki nem, ki játszik és ki nem; és kik is vagyunk mi: nézők, festők, múzsák, művészek, látogatók, emberek.

Az este folyamán találkozunk álarc mögé bújt irodalmi és zenei hősökkel, az önmaguk szerepére folyton rákérdező írókkal és előadóművészekkel, az önarckép révén feltáruló és elrejtőző festőkkel. A műalkotásokon alapuló önismereti játék után pedig gyönyörködhetünk a teraszokról és a kupolából feltáruló csodálatos éjszakai panorámában.

Az este folyamán megtekinthető JULIAN ROSEFELDT: MANIFESTO című, Cate Blanchett főszereplésével készült 13 csatornás videóinstallációja is (vetítési idő összesen 130 perc).

 

BELÉPÉS: Múzeumok Éjszakája karszalaggal 16.00-tól, mind az „A” (Hunyadi udvar), mind a „C” épület (Savoyai terasz) jegypénztára felől lehetséges.

A Múzeum nyitva tartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat. A programokon - műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Az utolsó belépés várható ideje (karszalaggal rendelkezők számára is): éjjel 1 óra. Javasoljuk, hogy látogatása tervezésekor látogasson el weboldalunkra (www.mng.hu) és FB oldalunkra. A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

NAGYSZÍNPADI PROGRAMOK

16.00 Képtári történetek – a Galéria által kiírt középiskolai irodalmi pályázat eredményhirdetése és díjátadó eseménye

 

17.00 Bolba Éva és a JAZZterlánc

Az izgalmas interaktív, hangszerbemutatóval egybekötött koncert hangulatáról a sok vidámsággal és egy csipet humorral megfűszerezett Bolba Éva és a JAZZterlánc zenekar gondoskodik. A 2014-ben alakult zenekar turnézott már az USA-ban, Londonban, Bécsben, Frankfurtban, Szlovákiában és szerte hazánkban.

Ezúttal első lemezükről - mely 2016-ban Fonogram-díj jelölést kapott - válogatták ki legkedvesebb dalaikat. Műsoruk igazi csemege, szerethető jazz muzsika kicsiknek és nagyoknak.

Bolba Éva (ének ), Bera Zsolt (harsona ), Szili Róbert (gitár )

 

18.30 Moltopera - nem csak operakedvelőknek!

Ki hazudik kinek? Don Giovanni erőszakkal magáévá teszi Donna Annát - senki sem az, akinek látszik, de a zene elárulja őket. Beavatjuk közönségünket azokba az apró jelekbe, amelyek fellebbentik a fátylat a szereplők valódi jelleméről, bármit is mondjanak. Ki az igazi főszereplő? Tudta, hogy a Gianni Schicchi nem is Gianni Schicchiről szól? Lauretta áriáját mindenki hallotta már - de legtöbben el sem tudják képzelni, ami mögötte van.

Szereplők:  Ágoston László - narráció / bariton, Gábor Audrey – szoprán, Emszt - András - zongora

 

20.00 Platon Karataev AKUSZTIK

A Lev Tolsztoj karakteréről elnevezett együttes 2016-ban alakult Budapesten. Ez év őszén bejutottak a Kikeltető döntőjébe, valamint kiadták Orange Nights c. bemutatkozó EP-jüket, melyről Elevator c. számuk mind a német, mind a brit virális listákat megjárta Spotify-on. 2017-ben három részletben adták ki első nagylemezüket, a For Her-t, mely több év végi lista szerint is az év legfontosabb hazai megjelenései között volt (index, phenomenon, recorder), külföldön pedig a leghallgatottabb magyar előadók közé emelte az együttest. Tavaly bejutottak a Hangfoglaló Programba, melynek keretein belül 2019-ben új lemezt adnak ki. A négytagú zenekar főleg a brit és az amerikai folkhagyományokhoz nyúl vissza, és ezekből építkezik a maga őszinte és egyszerű módján. Ezúttal két fős felállásban, akusztikusan adják elő dalaikat.

Czakó-Kuraly Sebestyén (gitár, ének), Balla Gergely (gitár)

 

22.00 Festői szerelmek – felolvasó-színházi előadás

A Nyáry Krisztián azonos című, magyar festők szerelmi életét bemutató kötete alapján készült előadásból megismerhetjük Márffy Ödön és a leghódítóbb múzsa, Csinszka kapcsolatát.

SZ: Zayzon Zsolt (Márffy Ödön) és Kiss Diána Magdolna (Csinszka), R: Réczei Tamás (Kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője)

 

23.30 Anna and the Barbies AKUSZTIK

Egy évtizednyi hamisítatlan rock’n’roll menetelés után az undergound szcéna kiskocsmáiból, klubjaiból a Budapesten őshonos Anna and the Barbiest rendkívüli színpadokra emelte már szinte családdá vált rajongói közönsége. Ennek fejében a zenekar mindenét odaadva tíz éve hal meg estéről estére a színpadon. A pszichedelikus színpadi látványvilágáról, valamint kendőzetlenül őszinte és lélekemelően életigenlő szövegvilágukról ismert zenekar akusztikus trió formációban lép fel az estén a Galéria kupolaterében.

 

VENDÉG TÁRLATVEZETŐINK

18.00 Karafiáth Orsolya költő, fordító, publicista, énekesnő tárlatvezetése Rippl-Rónai József művei nyomán

19.00 Tasnádi Bence színész, zenész tárlatvezetése a Munkácsy Mihály és a századvég realizmusa című kiállításban

20.00 Verebics Ágnes festő, képzőművész vezet tárlatot a Modern idők című kiállításban

22.00 Nagy Kriszta Tereskova festő, intermédia művész, alternatív énekesnő tárlatvezetése a Lépésváltás című kiállításban

 

GÓTIKUS CHILL OUT a szárnyasoltárok között

21.00 Waldorf Diákkórus koncertje

A diákkórus öt éve alakult. Az alapító, Bencze László célja az volt, hogy egy magas művészi színvonalon működő együttesben találkozhassanak különböző Waldorf iskolák diákjai. A kórus repertoárja több mint 70 műből áll, a próbákat és a fellépéseket a YouTube-on pillanatnyilag másfél száz videó dokumentálja, a csatorna jelenleg 150 ezres nézettséget számlál.

 

MŰVÉSZETTÖRTÉNETI ELŐADÁSOK

19.00 A művész arca. Változó művészszerepek az önarcképek tükrében. Bellák Gábor művészettörténész előadása

21.00 Gauguin nagymamájától Cate Blanchettig - nők és amikért kiálltak. Winkler Nóra és Topor Tündeelőadása, majd beszélgetés JULIAN ROSEFELDT: MANIFESTO című videóinstallációja kapcsán. Az Artmagazinnal közös program

TÁRLATVEZETÉSEK

19.00 „Ha lehull egy álarc…” - Nyikolajeva Marija tárlatvezetése a Későgótikus szárnyasoltárok termében

20.30 „Ismerős arcok, ismeretlen személyek” – Kiket rejtenek az ismert festmények? - Varga Viola vezetése a 19. századi gyűjteményben

21.30 „A maszk árnyékában” - Földváry Piroska tárlatvezetése a Modern Idők kiállításban

 

Gyűjteménytörténeti séták – A Magyar Nemzeti Galéria önkéntesei által tartott 30 perces bemutatók egy-egy kiállítási egységben:

17.00 – Barokk gyűjtemény

19.00 – Lépésváltás. Az 1945 utáni magyar művészet

 

 

WORKSHOP | Árny/játék

Nem ijedünk meg a saját árnyékunktól, sőt, körberajzoljuk, feketében kivágjuk és 18. századi mintára

keretbe foglaljuk.

 

 

ÖN/KÉPEK – önismereti játék

A Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteménye inspirálta közös önismereti játék. Barangolj a festmények között, keresd az saját utadat, járd végig az állomásokat, dönts lelkialkatod és ízlésed szerint, míg meg nem találod saját festmény-alteregódat!

 

FOCI VB 2018 – az aktuális meccseket a Bálteremben vetítjük, az elengedhetetlen sör és perec a teraszon beszerezhető

17.00 Németország - Svédország

20.00 Dél-Korea – Mexikó

 

ÉJSZAKAI PANORÁMA A KUPOLÁBÓL

Egész éjen át várja a látogatókat a Budavári Palota kupolája (Feljárat a III. emeletről)

 

FRÖCCSTERASZ pesti panorámával

 

TEAHÁZ | Big Ben jeges teákkal készülünk