SOLD OUT // Día de los Muertos // Frida finisszázs

november 2. 18.00

 

 

a de los Muertos | Frida-finisszázs az MNG-ben

 

A mexikói halottkultusz a felfedezések előtti időkre nyúlik vissza, az aztékok több olyan ünnepnapot is feltüntettek naptárukon, melyen halottaiknak hódoltak. A koponyák nem csak a halált, hanem az újjászületést is szimbolizálták – talán éppen innen ered az európai keresztény kultúrától radikálisan eltérő, sajátosan könnyed viszonyuk a halálhoz és az eköré épült színpompás népünnepély.  Ennek legtipikusabb eleme a halott számára állított ún. ofrenda, mely nem pusztán egy gyertya a halott képével, hanem egy szimbolikus elemekből álló építmény, mely a földi élet gazdagságát és az égi jóságot hivatott bemutatni. A Día de los Muertos ünnepén Mexikóvárosban hatalmas, színes parádét tartanak a La Calavera Catrina tiszteletére. Az elegáns dáma koponyája Diego Rivera festménye által vált a mexikóiak tiszteletreméltó alakjává, egyszerre jeleníti meg az eljövendő halált és az élet örömét is. Jelenléte arra biztatja az embereket, hogy a zenén, a táncon keresztül fedezzék fel a pillanatban való létezés örömét.

 

A mexikói halotti fiestáknak ezt az önfeledt és európai szemnek egyszerre borzongató világát idézi meg november 2-án a Magyar Nemzeti Galéria. Az egész estés program nem csupán átemeli a mexikói tradíció elemeit, de izgalmas dialógusba is hozza azokat a kortárs művészettel és designnal. A PR-Evolution Dance Company előadása és Lakatos Márk Frida Kahlo képi világából merítő, multimediális performansza mellett kortárs magyar képzőművészek reflexióit is láthatják a látogatók. Fiatal magyar alkotók közreműködésével memento morik lepik el a Koponya Ünnepén az MNG Kupolacsarnokát, melyet az est záróakkordjaként Szirtes Edina „Mókus” tölt meg Chavela Vargas ranchera dalainak keserű-szép atmoszférájával.

 

 

Események:

18.30 – 19.00 Halottkultusz Mexikóban – Lantos Adriána, a Frida Kahlo-kiállítás kurátorának előadása

19.00 – 20.00 Michel Ayala duó koncertje

19.30 – 20.00 Az arctól a koponyáig. Halálreprezentációk a kortárs képzőművészetben – Nemes Z. Márió előadása

20.00 – 20.30 "Frida festészete egy bomba köré kötött szalag" – Frida Kahlo kapcsolata a szürrealista művészkörrel – Csizmadia Krisztina előadása

21.00 – 21.30 A halál angyalai – Lakatos Márk-sziluettek Csákányi Eszter, Gryllus Dorka, Pálmai Anna és Papadimitru Athina közreműködésével

21.30 – 22.00 PR-Evolution Dance Company kortárstánc-előadása

22.00 – 23.30 Szirtes Edina Mókus, Papp Endre és Pandák Viktor koncertje

 

Folyamatos programok / Ongoing programs:

18.00 – 23.30 Cranium Celebramus: pop-up kiállítás magyar kortárs képzőművészek munkáiból (megtekinthető 2018. november 18-ig)

18.00 – 22.00 Kézműves workshopok (cukorkoponya-maszk/ oltár/ hálatárgyak)

18.00 – 21.00 Halálfejes arcfestés a látogatók részére

18.00 – 23.30 Romani pop-up store

19.00 – 22.00 Tematikus tárlatvezetések az állandó kiállításokban és a Habsburg nádori kriptában / angol nyelven 20 órai kezdettel.

 

Programok a Frida Kahlo-kiállításban:

18.00 – 24.00 tárlatnézés egyénileg

18.00 és 18.40 Ellas duó koncertje

 

TÁRLATVEZETÉSEK

19.30 és 21.30 / Az elmúlás a művészetben / Mertus Ágnes / MNG Állandó kiállítás -Gótikus művészet, 19. század, Modern idők

Ami megszületik az el is múlik egyszer. A születés és a halál az élet nagy misztériuma, közvetlen vagy közvetett módon a művészet állandó témája. A mai embernek az elmúlással közismerten nehéz szembenéznie. De hogy volt ez régen? Hogyan változott a téma ábrázolása a gótikától a 20. századig? Szomorú, szorongást keltő vagy felemelő a néző számára az ilyen alkotások szemlélése?

 

19.00 és 21.00 / (20.00 angol nyelvű vezetés) Történelem, emlékezet, gyász / Rébay Fatima / A Habsburg nádori kriptában

A múzeum földszinti kiállítóterei alatt található kripta felidézi számunkra a királyi palota 19. századi fénykorát, József nádor és családja életét, a reformkor szellemi, kulturális és művészeti törekvéseit, valamint egy uralkodóház temetkezési szokásait.

 

21.00 és 22.00 / „Halál! hol a te fullánkod? Pokol! hol a te diadalmad?” / Cser Judit / MNG Állandó kiállítás - Templomok ékességei, Késő gótikus szárnyasoltárok

Menny és pokol ábrázolások a középkor művészetében.

 

 

Discover with us the burial place of the Hungarian Habsburgs and learn about the history of the Royal Palace and its former residents. / Fatima Rébay / Guided tour in English in the Palatinal Crypt  

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken - műtárgyvédelmi követelmények miatt - csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembevételét!


Jegyárak:
Teljes árú jegy: 3800 Ft  / Kedvezményes jegy*: 2800 Ft

A jegyár tartalmazza a Frida Kahlo tárlat látogatását az este folyamán.
*Ezen az estén nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények. Kedvezményes jegyet azok válthatnak, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják. Díjtalan belépő nem igényelhető.