Minitextúra 2018. - Írók és rendezők

Gimesi Dóra

Dramaturg, rendező, író. Szegeden született és ott nőtt fel, erősen kötődik a Tisza-parti városhoz.

Jelenleg a Budapest Bábszínház vezető dramaturgja. Mesét, darabot, hangjátékot, forgatókönyvet ír, átír, adaptál. Számtalan színházi díjjal jutalmazták már előadásait. Konzekvens művészi elképzeléseivel a kortárs bábjátszás megújítója. Fontosabb előadásai voltak többek között: A hétfejű tündér, Hajnali csillag peremén, Amália, Repülési lecke kezdőknek, valamint számos modernizált népmese adaptáció, pl. A mindent látó királylány, Csipkerózsika, Tündér Ilona. Fontosabb kötetei: Csomótündér, A Macskaherceg kilencedik élete, A legvidámabb gyereknap – Hoppimesék; Időfutár 1-4 (társszerzőként).

 

Harcos Bálint

Költő, író, aki regény, versek, verses mesék és mesekönyvek mellett írt forgatókönyvet, operalibrettót is. A Pozsonyi Pagony kiadónál Szofiról a csintalan kislányról szóló sorozata jelent meg, valamint több verses meséje, köztük a legújabb: A boszorkánycica. Bálint úgy tartja, hogy az igazán jó mese világa ellenállhatatlanul beszippantja a gyerekeket, mint a forgószél. Az ilyen mesének saját törvényei vannak, amelyek között a gyerekek biztonságban érzik magukat, és amelyeket az író nem szeghet meg. Mint mondja, „a jó mese fittyet hány, felforgat, elragad.” Fontosabb kötetei: Szofi-sorozat; A boszorkánycica; A Tigris és a Motyó; A csupaszín oroszlán; Petya és Tulipán; Naív növény; Harcos Bálint összes (versek).

 

Kolozsi Angéla

Szabadúszó bábszínész, aki meséket és bábszínházi szövegkönyveket ír, bábszínházi előadásokat rendez. Dolgozott a kecskeméti Ciróka Bábszínházban, majd (alapító tagként) a zalaegerszegi Griff Bábszínházban. 2006 és 2014 között a kecskeméti Tintaló Társulás tagja. Számos díj birtokosa, kiváló bábelőadások megalkotója és előadója, sokoldalú tehetség, akinek fontos része volt a magyar bábjátszás kétezres években zajló megújításában. Fontosabb kötetei: Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak; Bódog és Szomorilla.

 

Szabó Borbála

Író, drámaíró, dramaturg. Az ELTE-BTK-n végzett magyar-észt szakon, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem színháztudományi szakán tanult és szerzett doktori fokozatot. Számos színháznak ír darabokat és dolgozik dramaturgként. Írt regényt, meseregényt, drámát, operát, novellát és tévésorozatot is. A 'Szülői értekezlet' című darabja Jurányi Házban bemutatott előadásában színészként is szerepel. Bánk Bán átiratáért 2012-ben megkapta a legjobb dramaturgi munkáért járó díjat a POSZT-on. Fontosabb kötetei: Átváltozott gyerekek; Nincsenapám, seanyám; Líra és Epika (társszerző Varró Dániellel).

 

Vadadi Adrienn

Óvónő, író, két gyereke van: egy nagy és egy kicsi. 2013-ban jelent meg első kötete a Pozsonyi Pagony kiadónál, „Leszel a barátom?” címen, melyben egy óvodai csoport mindennapjaiba pillanthattak bele az olvasók. Azóta számos óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló mesekönyvet írt. Adrienn azt mondja magáról: „Szeretek gyerekeknek, gyerekekről írni, mert olyankor én is gyerek lehetek. A gyerekek többnyire azt szeretik meg, amit mi felnőttek mutatunk nekik. Ezért nagy a felelősségünk a választásban!” Fontosabb kötetei: Leszel a barátom?; Titkos reggeli; Kockacukor Lovassuli; Alma utca 22.; Örökké óvodás maradok!; A Palacsinta tábor; Leszel a padtársam?; Nyomás a suliba!

 

Rendezők

 

Ács Norbert

A Budapest Bábszínház Blattner Géza-díjas színésze, a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadó tanára. Diplomázása óta tagja az intézmény társulatának; pályája során macskától kalózig számos szerepet eljátszott már, de a „Vitéz László és a képtelen képrablás” lesz az első rendezése. Vitéz László egyébként is közel áll hozzá, mivel doktori dolgozatának témája a kesztyűs vásári bábjáték. A kutatás és tanítás mellett anyaszínházán kívül is játszik – a Vígszínház Óz, a csodák csodája című előadásában és  a Radnóti Színház Párnaemberében.

Fontosabb szerepei: Pettson (Pettson és Findusz; rendező: Bereczki Csilla), Dagadt Henrik Eskildsen (Semmi; rendező: Hoffer Károly), Zeusz (Odüsszeusz; rendező: Valló Péter), Faust (Faust; rendező: Balázs Zoltán), Lucifer (Az ember tragédiája; rendező: Garas Dezső), Argan (A képzelt beteg; rendező: Alföldi Róbert)

 

Andrusko Marcella

Sokáig a Radnóti Színház tagja volt, Alföldi Róbert, Mohácsi János, Valló Péter rendezéseiben játszott. Ma szabadúszó, és többek között a Pécsi Nemzeti Színházban, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban játszik, valamint egyik szereplője a Trafó által befogadott Az időnk rövid története című produkciónak, mely 2016-ban elnyerte a színikritikusoktól az évad legjobb ifjúsági előadása díját. Dinyés Dániellel Nádgarnitúra címmel készített önálló estet  Parti Nagy Lajos műveiből.

Már az egyetemi évei alatt foglalkozott rendezéssel is. Osztálytársaival készítette el a Hideg gyermek című Marius von Mayenburg-darabot, mellyel több külföldi fesztiválon is szerepeltek. Jelenleg a Bogyó és Babóca bemutatására készül a Kolibriben, és első gyermekét várja.

Fontosabb szerepei: Gizella (Buborékok; rendező: Mohácsi János), Szása (Platonov; rendező: Alföldi Róbert), Regan (Lear király; rendező: Alföldi Róbert), Lise (Doktor Proktor és a holdkaméleonok; rendező: Novák János)

 

 

 

Bercsényi Péter

Bábozik, rendez, szinkronizál, énekel, táncol, tanít. A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után a Budapest Bábszínházba szerződött, ahol számtalan királyfit és mackót eljátszott, sőt akár gyümölcsöt vagy muklát is. 2014-ben a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon Boribon (Boribon és Annipanni) alakításáért elnyerte a legjobb férfi főszereplő díját. Egy évvel később megkapta a Színikritikusok Díját a Kabaréban játszott Konferanszié szerepéért. 2015 óta szabadúszó, számos helyen játszik, például a budaörsi Latinotvits Színházban, a Nézőművészeti Kft.-nél, a Kultúrbrigád, valamint az „Együtt, szabadon” előadásaiban.

2015-ben a Vaskakas Bábszínházban mutatták be első rendezését, A Rézhegyek királynőjét. A tavalyi MINI Textúra keretében ő rendezte A tengerparton hűvös az ősz című jelenetet, kesztyűsbábos technikával.

Fontosabb szerepei: Férfi (Állampolgári ismeretek; rendező: Tengely Gábor), Líra herceg (Líra és Epika; rendező: Mácsai Pál), Konferanszié (Kabaré; rendező: Alföldi Róbert), Mária, skót királynő (I. Erzsébet; rendező: Szikszai Rémusz), Idegen (Álarcosbál; rendező: Pelsőczy Réka)

 

Fodor Annamária

Az egyetem után az Új Színházba került, ahol a Vőlegény című előadásban játszott először. Ma a Thália Színház szerződtetett színésze. Számtalan színházi szerepen van túl, és közel 20 filmben szerepelt, olyan sikerprodukciókban is, mint a Testről és lélekről, Poligamy, Valami Amerika 2 vagy az Üvegtigris 2.; a Magyar Televízió saját gyártású sorozatának, a több éven át futó Munkaügyeknek egyik főszereplője volt. A Textúra 2014 című projektben ő adta elő Závada Pál Pieter de Hooch Levelet olvasó lány ihlette művét.

Első színházi rendezésével, a Babákkal a Budapest Bábszínházban debütált. Alapított egy punk zenekart is. Herczeg Adrienn-nel és Járó Zsuzsával közösen hozta létre a Kortalan Kortárs című sorozatot, mai szerzők friss írásait viszik színpadra.

Fontosabb szerepei: Célia (Ahogy tetszik; rendező: Rudolf Péter), Ismené (Phaedra; rendező: Valló Péter), Mari (Liliom; rendező: Béres Attila), Smeraldina (A főnök meg én meg a főnök; rendező: Sebestyén Aba)

 

Jankovics Péter

Az egyetem előtt Dunaújvárosban játszott és az Új Színház stúdiósa volt. A diploma után, a társulat megszűnéséig, a Szputnyik Hajózási Társaság művésze volt, a társulat meghatározó produkcióiban játszott (A heilbronni Katica, A Kockavető, Antigoné, Baal, Bérháztörténetek; Koldusopera, ReHab, Rosencrantz és Guildenstern halott, Social error - The last man in Budapest), de vendégként szerepelt a HOPPart Társulat produkcióiban és az Örkény Színházban is. Több TV-sorozatban is feltűnt: Terápia, Munkaügyek, Utolsó órák és rövidfilmekben is szívesen vállal szerepet. Játékfilmes feladati közül A kút főszerepe a legjelentősebb. Jelenleg szabadúszó, főként független színházi produkciókban szerepel.

Fontosabb szerepei: Guildenstern (Rosencrantz és Guildenstern halott; rendező: Gigor Attila), Fjodor Pavlovics (karamazov; rendező: Laboda Kornél), A császár (A heilbronni Katica; rendező: Kovács D. Dániel), Várnagy (Kohlhaas; rendező: Hegymegi Máté).