Múzeum+ RETUS

Havonta egyszer hosszított nyitva tartással, egy-egy téma köré szervezett programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria. Májusi témánk a Retus, és minden, ami ehhez kapcsolódik: a retusálás, javítás, restaurálás – és természetesen a szépítés, a finom módosítások művészete, valamint a hibák és hiányok eltüntetése. Szinte minden előadásunk, beszélgetésünk és tárlatvezetésünk ezeket a kérdéseket járja körül a középkori oltároktól kezdve egészen a kortárs művészetig. Apropója, hogy idén 70 éves a restaurátorképzés Magyarországon, így programjainkat a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékével együttműködve alakítottuk ki.
Végre megsejtünk valamit M.S. mester gyönyörű oltárképének titkaiból, és szembesülünk a kortárs művészet restaurálási problémáival is. Beleshetünk a kulisszák mögé, és a gyakorlatban is ízelítőt kapunk a restaurátorok munkájából egy kifejezetten a látogatóknak berendezett "restaurátorműhelyben", s megtudjuk, hogy legtöbbször már maga a művész is retusál, hiszen a festészetben semmi nem egészen úgy van, mint a valóságban…
És mindehhez jó borok, jó teák, jó zene társul Váczi Eszter kvartettjének előadásában azoknak, akik szeretnének megismerkedni a restaurálás titkaival. Szép este lesz, ami után bizonyosan nem lesz szükség az emlékeink retusálására.

18.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉSAz oltárképtől a csoki-kameráig – Beszélgetés a restaurálás műhelytitkairól

A múzeumi munka egyik legfontosabb – és egyben talán legtitokzatosabb – része a műtárgyak állagmegóvása, a sérült műtárgyak helyreállítása, a rajtuk-bennük keletkezett hibák kijavítása, vagyis a restaurálás. És persze ahány műtárgy, szinte annyi egyedülálló probléma: hiszen más munkát kíván a restaurátortól egy 13. századi megrepedt fa oltárkép összeillesztése és a repedésnél lepattogzott festékréteg pótlása, mást egy megsérült ötvös-remek, vagy éppen egy videó-installáció helyreállítása, és megint mást, ha a csokoládéból készített műalkotás felszínén kirakódik a kakaóvaj. Így aztán az is kérdés, hogy vajon hogyan lehet tanítani ezt a gyakorlatilag végtelen számú problémát felvető művészeti munkát? A Retus című múzeum+ esten erről az izgalmas múzeumi területről kérdezzük szakértő vendégeinket.

A beszélgetés résztvevői:
Gippert László, a Magyar Nemzeti Galéria Restaurátori Főosztályának vezetője,
Kónya Béla restaurátor, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Műtárgyvédelmi és Restaurátor Osztályának vezetője és
Heitler András festőrestaurátor, egyetemi adjunktus, a Képzőművészeti Egyetem Restaurátor tanszékének vezetője.
Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője.

Helyszín: I. emelet, Barokk terem

18.00 ÉLŐ GYŰJTEMÉNY / LIVING COLLECTION  – Múzeumi szobrok / Kortárs reflexiók No.7

A Magyar Nemzeti Galéria 19–20. századi szoborgyűjteményében őrzött közel ötezer szobor közül csak néhány száz kerül a közönség elé az állandó  és az időszakos tárlatokon. Kortárs szobrászok bevonásával a jelenleg raktárban lévő művekből inspirálódva új műalkotások születtek.  A projektsorozat hetedik szoborpárja Goldman György: Munkás – Rabóczky Judit Rita: Királynő.

Helyszín: C épület, Kondor-pihenő

 

18:00 TÁRLATVEZETÉS | „ISTENT SZÉPNEK NEVEZZÜK”

Cser Judit tárlatvezetése a Templomok ékességei és a Késő gótikus szárnyasoltárok című kiállításban

Találkozási pont: C épület földszint, információs pult

 

18.00–18.45 ÉS 19.00–19.45 KULISSZÁK MÖGÖTT | Restaurátorműhely-bemutató és workshop

A Galéria Báltermében ideiglenesen felállított mini restaurátor-állomásokon betekinthetünk a szakma műhelytitkaiba. A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében található műtárgyak sokfélesége a restaurátor szakma sokszínűségében is megjelenik, ahány anyag, annyi szakterület restaurátorai mutatják majd be a látványosabb munkafolyamatokat.

Festménytisztítás – Szutor Katalin festő-restaurátor; szobor, fa, levél, faragás – Dabrónaki Béla faszobrász-restaurátor; keretaranyozás, restaurálás – Sztojanovits Márton és Molnár László keretrestaurátorok; fém, ékszer, iparművészeti tárgyak restaurálása, forrasztása – Nagy Lea fém-ötvös restaurátorművész; márvány, gipsz restaurálása – Hering Zoltán kőszobrász-restaurátor; papíröntés – Zelenák Orsolya papírrestaurátor

Helyszín: C épület Bálterem

 

18.30 TÁRLATVEZETÉS | FÉNYKÉP HELYETT – MŰVÉSZEK ÉS MŰTÁRGYAK – KÉP ÉS VALÓSÁG

Tárlatvezetés Mertus Ágnessel a gótikus és a 19. századi gyűjteményben

Találkozási pont: C épület földszint, információs pult

 

19.00 TÁRLATVEZETÉS | RETUSÁLT VALÓSÁG

Bellák Gábor tárlatvezetése a Modern idők című állandó kiállításban

Találkozási pont: C épület II. emelet, a Modern idők című kiállítás bejáratánál

19.00 ELŐADÁS | MS MESTER: A VIZITÁCIÓ TITKAI

Menráth Péter restaurátorművész, professor emeritus, a Restaurátor Tanszék egykori vezetőjének előadása

Az M S monogrammal ellátott, Mária és Erzsébet találkozását ábrázoló táblakép a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének emblematikus műalkotása. A késő középkori festmény restaurálása 1990 és 1996 között valósult meg Menráth Péter és Hernády Szilvia restaurátorművészek által, erről a folyamatról tudhatunk meg mindent.

Helyszín: D épület I. emelet, Barokk terem

 

19.30 TÁRLATVEZETÉS | „ISTENT SZÉPNEK NEVEZZÜK”

Cser Judit tárlatvezetése a Templomok ékességei és a Késő gótikus szárnyasoltárok című kiállításban

Találkozási pont: C épület földszint, információs pult

 

20.00 KONCERTVáczi Eszter & Quartet

Eszter saját projektjének negyedik, Egy perc című lemeze újraértelmezi a klasszikus vokális jazz magyar szabványait azzal a céllal, hogy a hallgató észrevétlenül, az érzelmei által vezérelve csöppenjen bele egy magasabb zenei-kulturális térbe.

Váczi Eszter –  ének, Gátos Iván – zongora, keyboards, Gátos Bálint – basszusgitár, Schneider Zoltán – gitár, Gyenge Lajos – dob

Helyszín: C épület, I. emelet, kupolatér

 

20.00 TÁRLATVEZETÉS | FÉNYKÉP HELYETT – MŰVÉSZEK ÉS MŰTÁRGYAK – KÉP ÉS VALÓSÁG

Tárlatvezetés Mertus Ágnessel a gótikus és a 19. századi gyűjteményben

Találkozási pont: C épület földszint, Információs pult

 

20.00 TÁRLATVEZETÉS – VENDÉGELŐADÓ | JELENKORI KIHÍVÁSOK

Filp Csaba DLA, egyetemi docens, tanszékvezető, Munkácsy-díjas festőművész, Szokán Erika festményrestaurátor és Százados László, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének munkatársa közös tárlatvezetést tart a Lépésváltás című kiállításban

Találkozási pont: D épület III. emelet, a kiállítás bejáratánál

 

21.00 GUIDED TOUR IN ENGLISH | RE:STORE

Guided tour in English with Zsofia Albrecht in the permanent exhibition of Shifts – Hungarian Art after 1945 

Meeting point: Building D, 3rd floor, at the entrance of the exhibition

 

WORKSHOP

Retus előtt, retus után

Nehéz a dolga a restaurátornak? Próbálja ki Ön is! Sérült, hiányos festmények reprodukcióit hozzuk rendbe a workshop keretében.

Helyszín: C épület, II. emelet

 

BOR | Kovács és Lánya Borászat (Mátra)

 

TEAHÁZ | Big Ben

 

 

A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembevételét!

 

Jegyárak:

Teljes árú jegy: 2800 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2000 Ft

*A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények. Kedvezményes jegyet azok válthatnak, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják. Díjtalan belépő nem igényelhető.

 

Következő időpontok:
július 4., 11., 18., 25. Borszerdák (MNG)
augusztus 1., 8. Borszerdák (Vasarely Múzeum)
szeptember 15. SZO Viva la Mexico!
október 11. CS M+ Modern 
november 15. CS M+ Klasszik (Szépművészeti Múzeum)
december 13. CS M+ Karácsony