TEXTÚRA 2017 / KÉPZŐMŰVÉSZET – IRODALOM – SZÍNHÁZ

INSPIRÁCIÓ – KREATIVITÁS – MŰHELYMUNKA

A Szépművészeti Múzeumban, majd a Magyar Nemzeti Galériában 2014 óta zajló nagysikerű összművészeti előadássorozat 2017-ben is folytatódik. Idén is a Magyar Nemzeti Galéria ad teret képzőművészet, irodalom és színház találkozásának. Az alapötlet (képzőművészet, irodalom és színház találkozása egyazon térben s időben) változatlan: tíz neves kortárs magyar szerző írt új irodalmi szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott, egy-egy inspiráló képzőművészeti alkotáshoz. Az elkészült irodalmi műveket a Galéria kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, tíz színművész tolmácsolásában, hat esti előadás alkalmával. Az idei produkció újdonsága, hogy nem egységes rendezői koncepció alapján kerülnek színre a jelenetek, hanem Bagossy László rendezőnek, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakos osztályának instrukciói alapján valósul meg egy-egy minidarab, a jelenetek vizuális világát pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatói tervezik.

 

Az összművészeti projektnek köszönhetően a Textúra ideje alatt megváltozik a megszokott múzeumi tér. A látogatók a képtárban sétálva bekerülnek a színház nyelve és varázsa által megváltozott helyre, így új megvilágításba kerül és új értelmet nyer a már ismert műtárgy és a környezete. A színészek az adott festmény előterében adják elő az egyes produkciókat, egyszerre megelevenítve az írott szöveget és új megvilágításba helyezve az azt inspiráló műalkotást. A néző saját maga döntheti el, mennyi időt tölt el az egyes színházi jeleneteknél. A színészek a darabokat mind a hat este párhuzamosan és folyamatosan, többször egymás után adják elő.

A minden évben ősszel megrendezésre kerülő Textúra előadássorozatban – különleges összművészeti jellege és az évente változó művészgárda miatt – mindig ott rejlik az újítás lehetősége. Az első két évben a szerzők maguk választották ki az alkotásokat a Szépművészeti Múzeum, majd a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből, 2016-ban a Galéria legismertebb, a nemzeti kánon részét képező alkotásai kaptak kortárs parafrázisokat. A 2017-es, immáron negyedik Textúra újszerűsége most nem a műtárgyválasztás szempontjaiban, hanem a kreatív műhelymunkában rejlik. A tíz mini-monodráma színrevitelét idén a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves színházrendező szakos osztálya vállalta Bagossy László és Kovács D. Dániel vezetésével, az egyes jelenetek látványvilágát pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakának szintén másodéves hallgatói tervezték meg Zeke Edit tanszékvezető irányításával.

A 2017-es Textúra előadássorozat fiatal rendezők és látványtervezők közös műhelymunkája, ahol kihívás nemcsak a szöveg és kép együttlétezésének megformálása, hanem maga a közös gondolkodás, az inspiráció és kísérletezés. A tíz jeleneten dolgozó csapat munkája mint tíz mozaikdarab áll össze egy egésszé.

 

A Magyar Nemzeti Galériában megvalósuló projekt idén is olyan különleges, összművészeti élményt nyújt a látogatóknak, mely a 2017. évi őszi évad egyik legizgalmasabb produkciójává teszi.

 

*

 

„Amikor a TEXTÚRA szervező felkértek az idei program megrendezésére, azonnal az elsős rendező osztályom jutott az eszembe. Tíz kép, tíz kortárs szerző, mi pedig tanársegédemmel, Kovács D. Dániel rendezővel meg a nyolc diákkal éppen tízen vagyunk. Úgy dolgozhatunk együtt, mint annak idején az itáliai reneszánsz híres műhelyeiben, ahol a tanítványok névtelenül munkálkodtak a mesterek nevével fémjelzett műveken. Andrea del Verocchio híres festményén, a Krisztus megkeresztelésén például legalább fél tucat nebuló dolgozott. Az egyikük neve később elhomályosította a mesterét. Ő festette a kép bal oldalán térdeplő hosszú fürtű angyalt, Leonardónak hívták és egy Vinci nevű falucskából származott.” (Bagossy László, Jászai Mari-díjas magyar színházi rendező, író, költő, kritikus, egyetemi adjunktus)

 

„A látványtervező hallgatók számára ez a tervezés igazi csemege. A tervezés egyik különlegessége a közös munka és együtt gondolkodás a rendező hallgatókkal. Maga a műfaj is – ahogy az előadás-etűdök követik majd egymást a kiállítótermekben – nem szokványos, kísérletező műfaji határok között mozgó bizonytalan alkotói talaj.

Az inspiráció alapja nemcsak egy irodalmi szöveg, hanem elsősorban egy festmény. Maga a helyszín a Galéria kiállítótere, ami erős vizuális közegbe foglalja az előadásokat. Ez a különleges tervezői helyzet komoly kihívás a hallgatóknak, hisz nehéz megtalálni azt a vizuális gesztust, amely a szöveg lényegét és a képet hídként köti össze.” (Zeke Edit, díszlet- és jelmeztervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszékének vezetője)

 

*

 

Írók/műtárgyak/alkotók:


Szöveg: Bencsik Orsolya – Nem könnyű munka
Műalkotás: Bukta Imre – Hajnali szabad permetezés (1985)
Előadja: Péter Kata /Osváth Judit (10.03.)
R: Csernai Mihály
J: Mestyán Lili, Varga Boglárka


Szöveg: Kemény István – Vasárnap délután
Műalkotás: Bihari Sándor – Vasárnap délután (1893)
Előadja: Csőre Gábor
R: Sándor Dániel Máté
J: Koncz Eszter


Szöveg: Lackfi János – ÁDÁMÉVA, ÉVAÁDÁM
Műalkotás: Johann Millitz – Főúri pár mint Ádám és Éva (1728-84)
Előadja: Szalontay Tünde (09.26./10.03./11.14.) / Moldvai Kiss Andrea (10.17./10.24./11.07.) és Terhes Sándor
R: Dyssou Bona
J: Kárpáti Panna


Szöveg: Mán-Várhegyi Réka – A Szent Kunigunda családi kórus koncertet ad
Műalkotás: Pór Bertalan – A család (1909-10)
Előadja: Pető Kata (10.24./11.14.) /
               Piti Emőke (09.26./10.03./10.17./11.07.)
R: Antal Bálint
J: Gúth Zsófia


Szöveg: Nagy Koppány Zsolt – Séta a víztoronynál
Műalkotás: Farkas István – Séta a víztoronynál (1934)
Előadja: Kovács Krisztián
R: Walters Lili
J: Jakab Rebeka


Szöveg: Németh Gábor – Az ördög nem alszik
Műalkotás: Csernus Tibor – Újpesti rakpart (1957)
Előadja: Adorjáni Bálint (09.26./10.17./11.07.) /
               Makranczi Zalán (10.03./10.24./11.14.) / és 
               Fillár István / Székhelyi József (10.17.)

R: Székhelyi Dániel
J: Gindele Dzsenifer


Szöveg: Szabó Borbála – Edd a levest
Műalkotás: Réti István – Öregasszonyok (1900)
Előadja: Kiss Diána Magdolna
R: Benkő Klaudia
Látvány/jelmez: Auer Alexandra


Szöveg: Szaniszló Judit – Egy lány a bál után
Műalkotás: Borsos József – Lányok bál után (1850)
Előadja: Kurta Niké (10.03./10.24./11.07./11.14.) / Rainer Micsinyei Nóra (09.26./10.17.)
R: Kovács D. Dániel
J: Hodován Mária


Szöveg: Szvoren Edina – Slágfertig, szőke, karakán
Műalkotás: Ferenczy Károly – Kettős arckép (1908)
Előadja: Sodró Eliza (09.26./10.17.) /
              Stork Natasa (10.03./10.24./11.07./11.14.)
R: Vilmos Noémi
J: Lencsés Noémi


Szöveg: Vámos Miklós – Olvasók
Műalkotás: Benczúr Gyula – Olvasó nő az erdőben (1875)
Előadja: Szávai Viktória és Ódor Kristóf
R: Bagossy László
J: Kopp Krisztina, Sántha Emese
Zeneszerző: Kákonyi Árpád
Ének: Murányi Márta


Premier: szeptember 26. kedd 19.00

További előadások:
október 3. kedd 19.00
október 17. kedd 19.00 - minden jegy elkelt
október 24. kedd 19.00 - minden jegy elkelt
november 7. kedd 19.00 - minden jegy elkelt
november 14. kedd 19.00 - minden jegy elkelt


Jegyárak: 4200 Ft (teljes árú)
                3200 Ft (kedvezményes: diák, nyugdíjas, pedagógus és Baráti Kör tag/támogató)


Jegypénztárak nyitvatartása: K–V 10.00–17.00 (az előadások napján 19.00-ig)