En

Magyar Modern Berlinben

Magyar Modern
Ungarische Kunst in Berlin 1910-1933
2022. november 4. – 2023. február 6., Berlinische Galerie, Berlin

November 4-től a 20. század elején Berlinben élő és alkotó magyar művészek műveiből látható kiállítás a német főváros egyik legjelentősebb kiállítóhelyén, a Berlinische Galerie-ben, Berlin modern művészeti múzeumában. 

A kiállítás először mutatja be átfogó módon az 1910 és 1933 közötti időszakban hosszabb-rövidebb ideig Berlinben élő magyar művészeket és az itt készült vagy kiállított műveiket. A kiállítás a berlini Secessionban 1910-ben megrendezett nagy magyar kiállítással indul, majd az első világháború utáni időszakban a különböző csoportokhoz és stílusirányzatokhoz tartozó művészek berlini periódusából láthat műveket a közönség. A MA folyóirat körének avantgárd művészetét Kassák Lajos mellett például Moholy-Nagy László és Bortnyik Sándor képviselik. A berlini Der Sturm galériájában nagy számban kiállító magyar művészek közül többek között Kádár Béla, Scheiber Hugó és Bernáth Aurél alkotásai láthatók majd. Más berlini galériákban és kiállításokon mutatták be műveiket Nemes Lampérth József, Tihanyi Lajos és Ferenczy Noémi. A kiállításban nemcsak képzőművészek, hanem építészek, fotográfusok, sőt filmesek is helyet kapnak: Breuer Marcell, Besnyő Éva és Bándy Miklós műveit olyan dokumentumok egészítik ki, amelyek a magyar művészeknek a berlini művészetben játszott meghatározó szerepét illusztrálják.

A kiállításon 201 alkotás – festmény, szobor, grafika, fotó, építészeti terv, film – lesz látható, emellett számos folyóirat és könyv is bemutatásra kerül.  A kiállított művek Magyarországról, Németországból, Ausztriából, Hollandiából, Franciaországból és Angliából, félszáz kölcsönzőtől érkeznek, múzeumoktól és magángyűjtőktől vegyesen. A bemutatott műtárgyak mintegy fele származik magyar múzeumokból és magángyűjtőktől; ennek fele, azaz 53 alkotás pedig a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből.

A kiállítás kurátorai: Ralf Burmeister, a Berlinische Galerie művészarchívumának vezetője, és Zwickl András, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze.

További információ: Magyar Modern – Ungarische Kunst in Berlin 1910–1933

 

 

A „Magyar Modern”-nel párhuzamosan a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) két önálló tárlattal jelentkezik. Az intézet kiállítótermében november 10-én nyíló „Magyar Neo-Avantgarde” az 1960-as és 1970-es évek magyar neoavantgárd művészetén keresztül mutatja be a klasszikus avantgárd művészet hazai hatásait és sokrétű továbbélését. A kortárs művészetre irányítja a figyelmet „Az avantgárd öröksége Magyarországon” című kiállítás, mely november 18-tól látható a Kunstwerkberlin Galériában.

A CHB gazdag programsorozattal kíséri a berlini tárlatokat. Az irodalmi programok között található az intézet saját produkciója, a „Berlin jó volt hozzánk, idegenekhez” című német nyelvű felolvasó-színház, mely a Berlinische Galerie kiállításán látható művekkel illusztrálva eleveníti fel a 20. század első harmadában a német fővárosban járt magyar írók impresszióit.

Kiállításaink közül ajánljuk