En

Kvíz: Megörökített mozdulat

Hogyan jeleníthető meg a mozdulat a szobrászatban és a festészetben, és kik a gyűjtemény alkotásainak táncosai? Kvízünk segítségével nemcsak a képzőművészeti tudásodat, hanem a tánccal kapcsolatos jártasságodat is tesztelheted!

Adatkezelési tájékoztató

Név (nem kötelező)
Email (nem kötelező)

Schäffer Béla: Csendélet Elssler Fanny szobrával 1845


A csendéletbe komponált szobor Fanny Elsslert ábrázolja, aki korának egyik legkiválóbb táncosnője volt. A bécsi születésű táncos tehetségét és szépségét Moszkvától New Yorkig elismerték és csodálták. Magyarországon is rajongással vették körül, így nem véletlen, hogy Schäffer Béla festményén a kis szobrot övező rózsák is a nemzeti zászló színeiben pompáznak. A szobor Fanny egyik leghíresebb táncát örökítette meg.


Melyik tánc lehet ez?


Székely Bertalan: Táncosnő 1875

Székely Bertalan neve elválaszthatatlan a történelmi festészettől, noha más festészeti műfajokban is maradandó értékeket hozott létre. Székely már az 1860-as években, az V. László és Czillei című festménnyel kapcsolatban is foglalkozott a táncosok mozdulatainak életteli rögzítésével. Később, A nő élete és A ledér nő élete képsorozataiban újra feltűnt a téma. Az 1875 körül készült Táncosnő című művén egy fáradtan megpihenő balerinát látunk. A meleg színek ellenére csendes rezignáció érzékelhető a képen.


Vajon mit tart a kezében a táncosnő?

Izsó Miklós: Táncoló paraszt VII.


Izsó Miklós életművének legfontosabb alkotásai között tartjuk számon a táncoló parasztokat ábrázoló terrakotta szoborvázlatait, amelyekből egész sorozatot készített. A klasszicizmus merev sablonjai helyett friss, életszerű elrendezéssel formázta meg korának népszerű tánca, a verbunkos mozgáselemeit.​

Milyen tánc a verbunk és mi volt az eredeti szerepe?

Vaszary János: Salome 1920-as évek eleje


Vaszary János festészete rendkívül sokféle témát ölel fel. Mitológiai és bibliai történetek éppúgy feltűnnek a képein, mint a színházak, revük világa, vagy korának mindennapi életképei. Az Ószövetségből ismert Salome alakját több kompozícióján is megörökítette.

Ki volt a bibliai Salome, milyen történet kapcsolódik a nevéhez?Kövesházi Kalmár Elza szobrai a hazai art deco kiemelkedően szép darabjai. A szobrász lánya, Kövesházi Ágnes maga is táncos volt. A képzőművész édesanya nemcsak Ágnes szólódarabjait örökítette meg, hanem jelmezeket is tervezett számára. Ilyen a szobron látható, dúsan redőzött ruha is, amely a test legapróbb mozdulatait, a táncos minden lélegzetvételét kiemeli.

Vajon mi lehetett a koreográfia (és egyben az itt látható szobor) címe?

Kiállításaink közül ajánljuk