En

Mini Textúra interjúk #4 – Molnár T. Eszter

“A bábjátékom a szabadságról, a szolidaritásról és végső soron az egyéni választásokról szól”
Interjú Molnár T. Eszterrel a Mini Textúra sorozatban bemutatott bábjátéka kapcsán

2020-ban ismét a gyerekeké lesz a Magyar Nemzeti Galéria. Egy év kihagyás után újra jelentkezik a Mini Textúra. Idén is kortárs szerzők írnak színpadi jeleneteket a Galériában kiállított festmények nyomán, és ezeket aztán a Budapest Bábszínház művészei állítják színpadra. Idén Bán Zsófia, Gévai Csilla, Kiss Judit Ágnes, Molnár T. Eszter és Nényei Pál választott festményt kiindulópontként. Molnár T. Eszter  Paizs Goebel Jenő – Aranykor (Önarckép galambokkal) című képét választotta, mi pedig megkérdeztük őt, miért.

Molnár T. Eszter. Fotó: Szöllősi Mátyás

Miért választottad ezt a festményt?

Azonnal megfogott a festmény képi világa, a színek teltsége, és az is tetszett benne, hogy az egymás mögé sorolt térsíkok színpadi díszlet hatását keltik. De legfőképpen az emberalak, a madárkarom-szerű ujjak és a szép, beteges arc ragadott meg.

Mi volt az első gondolatod a képet nézve? Mi indította el konkrétan a gondolkodást a kép kapcsán?

Mivel ez egy önarckép, elsősorban a festő figurája érdekelt, de amikor a múzeumban megláttam a képet, feltűnt, hogy a kutya is rendkívül hangsúlyos elem, ráadásul az volt a benyomásom, hogy ez a mellékszereplő rosszban sántikál: feni a fogát az ablakpárkányon heverő bágyadt madárra. Hogy ezt a kellemetlen gondolatot távol tartsam a mesémtől, elhatároztam, hogy a lógó nyelvű kutya vidám, gyereklelkű karaktert fog alakítani. Így a szomorkás festő és a kajla kutya kettőse lett a mese kezdő motívuma.

Hogyan választottál? Már előre tudtad, hogy melyik festőtől fogsz választani, vagy a múzeumi látogatás során döntötted el?

Előre kiválasztottam a képet, de csak a múzeumi találkozásnál derült ki, hogy valóban kapcsolatba tudok lépni vele.

Ismerted, szeretted-e a választott festményt, alkotót?

Bár láttam már a festményt korábban, akkor nem tett rám ilyen mély benyomást, valószínűleg azért, mert egy egyszerű múzeumlátogatás esetében másfajta esztétikai szempontok alapján figyelek a képekre. Olyankor elsősorban a látvány foglalkoztat, és kevésbé hangsúlyosak a mögé rendelhető történetek.

Közelebb kerültél-e a festményhez, alkotóhoz a szöveg írása során?

Korábban nem ismertem Paizs Goebel Jenő élettörténetét és munkásságát, és nagyon örülök, hogy a Minitextúra kapcsán olvashattam róla.

Hogyan befolyásolta a szövegírást (történetet), hogy bábelőadásra készült?

Bár eddig még nem írtam bábdarabot, tudtam, hogy egészen más a dinamikája, mint egy élőszereplős darabnak. Így eleve olyan történetet kerestem, amit bábokkal meg lehet jeleníteni. A munka során folyamatosan egyeztettünk a rendezővel, Kovács Judittal és a dramaturggal, Gimesi Dórával is, és igyekeztem a bábszínház jellegzetességeihez igazítani a dialógust és a cselekményt.

Egy kicsit áruljunk el az olvasóknak arról, hogy miről szól a te írásod!

Bár látszólag csak annyi történik benne, hogy két jó barát a sötét szobából kimegy a teraszra, a Most az egyszer én mesélek című bábjáték — mint szinte minden gyerekeknek vagy felnőtteknek szóló írásom — a szabadságról, a szolidaritásról és végső soron az egyéni választásokról szól.

 

A Mini Textúráról bővebben itt olvashatnak.
Jegyvásárlásért ide kattintsanak!