En
Vissza a találatokhoz

A géprepülés géniusza Kondor Béla

Címváltozat

A repülés szimbóluma

Alkotó

Kondor Béla Pestszentlőrinc, 1931 – Budapest, 1972

Készítés ideje 1964
Tárgytípus festmény
Anyag, technika vászon, olaj
Méret

230 × 187 cm

Leltári szám MM77.186
Gyűjtemény Jelenkori Gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Harmadik emelet, Lépésváltás – 20. századi művészet 1945 után, Lépésváltás kiállítás

Kondor Béla sokoldalúságát jelzi, hogy a festészet és grafikai technikák virtuóz alkalmazása mellett költészettel, fotográfiával és zenével is foglalkozott. Az európai művészet tradícióját egyéni jelképrendszerré átformáló művész számára a repülés emblematikus témává vált. A II. világháborúban átélt bombázások, a zuhanó repülőgépek látványa meghatározó emlékei közé tartozott. Sajátos ikonográfiát teremtett különös rovarokat, madarakat és repülő szerkezeteket ábrázoló műveivel.
A géprepülés géniusza leghangsúlyosabb eleme az „égi” szférát domináló hatalmas angyal, mely repülő szerkezetet emel a magasba. A kép centrumában megjelenő apró, zuhanó alak és a darabjaira hulló repülőgép azonban mintha épp az angyal másik, feltartott kezéből hullott volna ki. Az ember alkotta szerkezet legyőzi „Newton hitét”, a gravitációt, a technikai vívmányok azonban háborús gépezetté alakítva kegyetlen pusztulást hordoznak. Kondor ikonográfiájában gyakran megjelenő szárnyas angyalok, repülő szerkezetek örök ellentétben jelenítik meg a repülés vágyát, a zuhanás iszonyát és a modern civilizáció törékenységét.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk