En
Vissza a találatokhoz

A madarász Thomas Couture

Alkotó

Thomas Couture Senlis 1815 – 1879 Villiers-le-Bel

Kultúra francia
Készítés ideje 1857
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

42 x 61 cm

Leltári szám 253.B
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Thomas Couture, a 19. század derekán a kor egyik legnépszerűbb francia festője, a mesterséget a történelmi festészet olyan jeles képviselőitől tanulta, mint Antoine-Jean Gros és Paul Delaroche. Témaválasztás és festői technika tekintetében Couture kitűnik sokoldalúságával: repertoárjában történelmi témájú képek mellett szerepelnek tájképek, portrék, valamint allegorikus kompozíciók is. 1847-ben megnyitotta neves magániskoláját, ahol festő-pedagógusként olyan tehetségeket pallérozott, mint Anselm Feuerbach és Édouard Manet.
Szülővárosa a negyvenes évek végén felajánlotta Couture-nek a püspökség régi kápolnáját műteremnek – „A madarász” ennek udvarát ábrázolja. Az előtérben egy feszülten figyelő, fél térdre ereszkedett ifjú vadászt látunk, aki a kellő pillanatot várja a csapda zsinórjának megrántásához. A madarász körül az udvaron kalitkák hevernek, s azok lógnak az épület oldaláról és a fákról is, ezzel utalva az ifjú mesterségére.
A madárfogás és a madarászat az ősfoglalkozások egyike, az emberi találékonyság izgalmas megtestesülése: Couture meleg tónusú életképén a hagyományos eszközökkel történő madárfogást ábrázolja.

Mrázik Rebeka

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk