En
Vissza a találatokhoz

A Pont-Neuf Camille Pissarro

Alkotó

Camille Pissarro Charlotte Amalie, Saint Thomas, 1830 – Párizs, 1903

Kultúra francia
Készítés ideje 1902
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

55,3 x 46,5 cm

Leltári szám 205.B
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Első emelet, Delacroix-tól Vasarely-ig – Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből, Barokk kiállítóterem

Az impresszionista csoportot festői útmutatásaival és tanácsaival összefogó Pissarro, a divizionizmus irányába tett rövid kitérő után, élete utolsó éveiben visszatért korábbi korszakának kötetlenebb alkotásmódja felé, és addigi elképzeléseinek szintézisét valósította meg. Az 1890-es évek során összefüggő sorozatokban kezdte megfesteni Párizs egy-egy jellegzetes építészeti együttesét többnyire egy e célra kiválasztott és kibérelt hotelszoba vagy lakás ablakából.
A körültekintően kiválasztott felülnézeti pozíció folytán a túlparti házak teljes fronthomlokzatukkal mutatkoznak, és megnövelt hangsúlyt kap a kép előterét átlósan átszelő híd széles passzázsának, a tartópilléreknek az architektonikus tömbje. Az épületek szerkezeti tömegét feloldja a kép egész felületét felbontó és immateriálissá tévő festéstechnika. Pissarro városképi sorozatai nem egyszerűen látképek: minden esetben az adott hely valamilyen jól megfigyelt sajátosságára összpontosított. A Pont-Neuf esetében a hídon áthaladó forgalom, a nyüzsgő tömeg élettelisége izgatta.

Tóth Ferenc

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk