En
Vissza a találatokhoz

A Szentlélek eljövetele. A csíkszentléleki Szentlélek eljövetele-templom egykori főoltárának középképe Csíkszentléleki Szentlélek eljövetele-oltár mestere

Alkotó

Csíkszentléleki Szentlélek eljövetele-oltár mestere működött 1510–1520 körül

Alkotói korszak
Iskola
Készítés ideje 1510
Tárgytípus táblakép
Anyag, technika fenyőfa, olaj-tojás tempera, aranyozott
Méret

képméret: 170 × 134 cm
képméret (kerettel): 183,2 × 145 cm

Leltári szám 53.370.1
Gyűjtemény Régi Magyar Gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Első emelet, Késő gótikus szárnyas oltárok

A főoltár azon meglehetősen ritka középkori magyarországi szárnyasoltáraink közé tartozik, amelyeknek megrendelőjét, készítésének idejét és eredeti felállítási helyét is ismerjük. A forrásértékű információkat a predella hordozza, ahol II. Jagelló Ulászló címere mellett a donátorok címere és neve, valamint a készítés dátuma is olvasható.
A retabulum közepét egy nagyméretű festmény foglalja el. A brokátfüggönnyel lezárt, színpadszerű képtér és a félkörívesen záródó, aranyozott növényi ornamentika, amely faragott mérműdíszt imitálva aranyozott karcsú oszlopokra „támaszkodik”, síkba vetített oltárszekrény illúzióját kelti, amelyben szinte domborműként hat az imádkozó Mária köré rendezett apostolok csoportja. A kép a pünkösdi történést állítja a hívek elé. Az ábrázolás valódi tartalma azonban az a megrendülés, amelyet a Szentlélek eljövetele kiváltott: a tanítványok megdöbbent vagy éppen méltóságteljesen komoly arccal, heves gesztusokkal, esetenként meghatottan imára kulcsolódó kézzel fogadják a szétáradó aranyló sugarakat. Az alakok mindegyike egyénien jellemzett.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk