En
Vissza a találatokhoz

A trouville-i móló apálykor Claude Monet

Alkotó

Claude Monet Párizs 1840 – 1926 Giverny

Alkotói korszak
Iskola
Kultúra francia
Készítés ideje 1870
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

54 x 65,7 cm

Leltári szám 367.B
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Első emelet, Delacroix-tól Vasarely-ig – Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből, Barokk kiállítóterem

1870 nyarán Claude Monet a normandiai Trouvilleban, a kor egyik legfelkapottabb üdülőhelyén töltötte nászútját. Akkor készült képein elsősorban a tengerparti turizmus újszerű jelenségeit örökítette meg, a budapesti kora impresszionista festményen ugyanakkor semmi nyoma nincs a strandok forgatagának, vagy az akkor zajló francia-porosz háború eseményeinek: a tengerbe vesző Touques folyó torkolatánál semmi sem zavarja meg a horgászok nyugalmát.
A finom tónusokra, erős átlókra, különálló színmezőkre épülő képszerkezet és az enyhe felülnézet a japán metszetek világát idézi. A látszólag véletlenszerű képbeállítás valójában gondosan kialakított kompozíciót követ: a kép bal szélét lezáró móló tömege visszaköszön a jobboldalon, ahol a horizont vonalában húzódó sötét sáv a folyó és a tenger közötti láthatatlan határt jelzi. A tengerrel csaknem egybeolvadó felhős ég ábrázolása az atmoszférikus hatások közvetlen megfigyeléséről árulkodik.

Kovács Anna Zsófia

Bibliográfia

Genthon, István, Modern francia festmények: Szépművészeti Múzeum Budapest, Remekművek magyarországi gyűjteményekből/Meisterwerke aus ungarischen Sammlungen/Art treasures in Hungarian collections/Chefs d’oeuvre dans les collections hongroises, Corvina, Budapest, 1972, 30. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk