En
Vissza a találatokhoz

A zsarnok rögeszme Charles van der Stappen

Alkotó

Charles van der Stappen Saint-Josse-ten-Noode, 1843 – Brüsszel, 1910

Kultúra belga
Készítés ideje modell: 1895 előtt; márvány faragás: 1895 előtt
Tárgytípus szobor
Anyag, technika márvány
Méret

78,5 × 58 × 43 cm, 171 kg

Leltári szám 1546.U
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Első emelet, Delacroix-tól Vasarely-ig – Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből, Kabinet

Charles van der Stappen úttörő jelentőségű alkotóként megpróbálta megszabadítani a belga szobrászatot az akadémizmus béklyóitól, és ezáltal fejlődésképes útra terelni. Művészete a természet szeretetén alapult, ihletét a letisztult világos formákból merítette. Harmonikus mozdulatú, illetve nyugalmi állapotban ábrázolt figuráit szuggesztív erővel örökítette meg. Alakjait egyfajta szigorú báj jellemzi.
Zsarnok rögeszme című, heroikus hangulatú munkája a művész festői formalátásának mintapéldája. A talapzaton megfogalmazott szimbolikus alakok furcsa testtartásával az ábrázolt alak lelkiállapotát kívánta érzékeltetni. A szobrot a magyar állam 1897-ben vásárolta meg a Szépművészeti Múzeum számára a Képzőművészeti Társulat tavaszi nemzetközi kiállításáról. A későbbiekben más címváltozatokkal is szerepelt, például A dölyf vagy A gőg megnevezésekkel. Eredeti francia címe – „Impérieuse chimère” (Zsarnoki kiméra) – a szimbolizmus művészetéhez hűen elvont, többértelmű elnevezés.

Boda Bianka

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk