En
Vissza a találatokhoz

Apáca George Minne

Alkotó

George Minne Gent, 1866 – Laethem-Saint-Martin, 1941

Kultúra belga
Készítés ideje 1894
Tárgytípus szobor
Anyag, technika bronz
Méret

44,5 × 48,5 × 37 cm

Leltári szám 6213.U
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Minne művészeti pályafutásának kezdetén grafikai munkásságával hívta fel magára a figyelmet. Korai fametszeteire leginkább a gótika stílusjegyei jellemzők. Érzékeny, miszticizmus iránt érdeklődő emberként közel állt kora szimbolista költőihez és íróihoz, így számos esetben ők bízták meg azzal, hogy költeményeiket illusztrálja.
Apáca című alkotása Maurice Maeterlinck Serres chaudes (Üvegházak) című kötetének (1889) Oraison (Imádság) című versével hozható kapcsolatba. A szobor 1894-es első változatának címe szintén Oraison, vagyis Imádság volt, Minne fából faragta ki. Számos változatát ismerjük fából, gipszből, márványból és bronzból, többféle címmel. A Siratóasszony, Apáca, Ima, Áhítat címváltozatok arra engednek következtetni, hogy egy különleges lelkiállapot ábrázolása, megjelenítése volt a művész célja. A női alak kissé lehajtja a fejét, két kezébe temetett arcát apácakendő keretezi. A szigorúan zárt, háromszög-kompozíció expresszíven fejezi ki a töprengéssel vegyes végső kétségbeesést, a fájdalmat, a szomorúságot, a reménytelenséget, azt a lelkiállapotot, melyben csak egy ima segíthet.
Minne korai, századforduló előtt keletkezett alkotásai közül ez az egyik leghíresebb. Egyéni, intim, de egyben monumentális, különleges lelkiállapotok kifejezésére törekvő alkotásaival hatással volt a következő generációra, különösképp a német expresszionizmus néhány alkotójára.

Somodi Anett

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk