En
Vissza a találatokhoz

Apáca George Minne

Alkotó

George Minne Gent, 1866 – Laethem-Saint-Martin, 1941

Alkotói korszak
Iskola
Kultúra belga
Készítés ideje 1894
Tárgytípus szobor
Anyag, technika bronz
Méret

44,5 × 48,5 × 37 cm

Leltári szám 6213.U
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Minne művészeti pályafutásának kezdetén grafikai munkásságával hívta fel magára a figyelmet. Érzékeny, miszticizmus iránt érdeklődő emberként közel állt kora szimbolista költőihez és íróihoz, akik számos esetben bízták meg azzal a feladattal, hogy költeményeiket illusztrálja.
Apáca című alkotása Maurice Maeterlinck Serres chaudes (Üvegházak) című kötetének (1889) Oraison (Imádság) című versével hozható kapcsolatba. A szobor 1894-es, fából faragott első változatának címe szintén Oraison, vagyis Imádság volt. A műnek számos változatát ismerjük. A Siratóasszony, Apáca, Ima, Áhítat
címváltozatok arra engednek következtetni, hogy egy különleges lelkiállapot ábrázolása, megjelenítése volt a művész célja.
A szigorúan zárt háromszög-kompozíció expresszíven fejezi ki a töprengéssel vegyes végső kétségbeesést, a fájdalmat, a szomorúságot, a reménytelenséget, azt a lelkiállapotot, melyben csak az ima segíthet.
Minne korai, századforduló előtt keletkezett alkotásai közül ez az egyik leghíresebb. Egyéni hangvételű műveivel hatással volt a következő generációra, különösképp a német expresszionizmus néhány alkotójára. A szobrot Wertheimer Adolf 1927-ben ajándékozta a Szépművészeti Múzeumnak.

Somodi Anett

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk