En
Vissza a találatokhoz

Bruggei városrészlet François Stroobant

Alkotó

François Stroobant Brüsszel, 1819 – Brüsszel, 1916

Kultúra belga
Készítés ideje 1877
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

116,5 x 93 cm

Leltári szám 259.B
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

François Stroobant belga festő és litográfus a brüsszeli művészeti akadémián folytatta tanulmányait 1832 és 1847 között. Művészeti fejlődésének következő állomását az akadémia után egy hosszú körút, a Grand Tour jelentette: ellátogatott Franciaországba, Galíciába, Hollandiába, Itáliába, Németországba, Spanyolországba, Svájcba és Magyarországra is, miközben folyamatosan fejlesztette technikáját.
Rézmetszőként és akvarellfestőként is működött, készített falfestményeket és tájképeket, ám festészetének fókuszpontjában a városlátképek álltak. 1850-től főként városképeken dolgozott, különös figyelmet fordítva egy-egy helyszín régi környékeire, illetve a főbb emlékművekre. Ábrázolásmódjára aprólékosság, a város épületeinek részletgazdag megörökítése jellemző.
Stroobant pedagógiai érdemei is kiemelkedők: 1865 alapítója és első igazgatója volt a molenbeeki művészeti akadémiának, amely kezdetben az általa kialakított tanulmányi program szerint működött.
A festmény az Észak Velencéjének is nevezett Brugge egyik csatornáját örökíti meg. Bár a kép középpontjául a Miasszonyunk-templom égbe törő tornya szolgál, az épület mégis a háttérben marad. A kép előterében látható háromnyílású kőhíd a bruggei Beginaudvar főbejáratához vezet, amely még ma is apácáknak ad otthont. Érdekesség, hogy a városközpont a középkor óta alig változott.

Mrázik Rebeka

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk