En
Vissza a találatokhoz

Búsuló juhász Izsó Miklós

Alkotó

Izsó Miklós Disznóshorvát [Izsófalva], 1831 – Budapest, 1875

Készítés ideje 1862
Tárgytípus szobor
Anyag, technika márvány
Méret

95 × 39 × 34 cm

Leltári szám 3338
Gyűjtemény 19–21. századi Gyűjtemény / Szobor Osztály
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria C épület, Első emelet, 19. századi művészet – A reformok korától a századfordulóig, U-alak

Izsó Miklós művészetében a magyar nemzeti jellegzetességeket igyekezett ötvözni a szobrászat klasszikus, nemzetközi formanyelvével, amely akkoriban a 19. század közepén még mindig az ókori görög és római szobrászaton alapult.
Izsó első jelentős műve a Münchenből hazaküldött Búsuló juhász volt, amely a magyar paraszt az irodalomban is gyakran előforduló nyugodt alakját örökítette meg, amely az antik szobrászat jól ismert figuráihoz hasonlóan időtlen. A bal könyökével botjára támaszkodó juhász az antik szobrok jellegzetes tartásához igazodva, úgynevezett kontraposztban áll, azaz a testsúlyát az egyik lábára helyezi. Ennyiben tehát a figura antikos – a részletek azonban a magyar nép tárgyi kultúrájából származnak. A juhász alakját Izsó, aki a Kecskemét környéki pusztákon tanulmányozta a pásztoréletet, eredeti népviseletbe öltözött, élő modell után mintázta. A mívesen faragott apró részletek, így a ruha redőzete, a jobb oldalon lévő dohányzacskó, a növényzet megjelenítése a szobrász magas szintű technikai tudásáról tanúskodnak.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk