En
Vissza a találatokhoz

Csillagos éj Victor Rousseau

Alkotó

Victor Rousseau Feluy-Arquennes, 1865 – Vorst, 1954

Készítés ideje 1921
Tárgytípus szobor
Anyag, technika bronz
Méret

61 × 42 × 25 cm

Leltári szám 6211.U
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Első emelet, Delacroix-tól Vasarely-ig – Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből, Kabinet

Victor Rousseau Charles van der Stappen tanítványa volt a brüsszeli művészeti akadémián; mesterét követve ő is az intézmény professzora, majd igazgazója lett. Művészeti tevékenysége mellett költő, zenekedvelő is volt, kiváló ritmusérzéke, a harmóniára való törekvése szobrain is tetten érhető. Rousseau műveiben a római tartózkodásai során elsajátított klasszikus műveltséget a századforduló lírai, titokzatos világfelfogásával ötvözte. A 19. század végén közel állt a belga szimbolista körökhöz, a mozgalom szellemisége a 20. században is jellemezte művészetét.
Rousseau előszeretettel építette kompozícióját egy ruhátlan és egy felöltöztetett figura párosa köré, kiemelve a két alak közötti formai kontrasztokat. 1921-ben készült, meditatív hangulatú alkotásának múzsákra, allegorikus figurákra emlékeztető alakjai az égre nézve az esti csillagok látványában gyönyörködnek – a szobrász a néző képzeletére hagyja, hogy az égbolt miként jelenik meg előttük. A Szépművészeti Múzeum a Műcsarnokban rendezett, 1927-es A régi és mai belga művészet kiállítása alkalmából vásárolta a művet.

Kovács Zsófia

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk