En
Vissza a találatokhoz

Diána Jean Alexandre Joseph Falguière

Alkotó

Jean Alexandre Joseph Falguière Toulouse 1831 – 1900 Párizs

Kultúra francia
Készítés ideje modell: 1882 körül; öntés: 1890 körül
Tárgytípus szobor
Anyag, technika bronz
Méret

42,5 × 37 × 26 cm

Leltári szám 80.1.U
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Első emelet, Delacroix-tól Vasarely-ig – Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből, Barokk kiállítóterem

Alexandre Falguière a 19. század második felének egyik legsikeresebb francia szobrásza volt. Dianát, a vadászat római istennőjét ábrázoló teljes alakos, életnagyságú szobrát egyik legismertebb alkotásaként tartják számon. A 1882-es párizsi szalonon bemutatott mű igazi botránysikert aratott, számos kritikus ugyanis kifogásolta, hogy a művész nem eszményített módon jelenítette meg az istennőt. A klasszikus hagyomány követése helyett Falguière a női test realista ábrázolását választotta, a természetes arányok, illetve a telt, sokak által közönségesnek vélt idomok hangsúlyozásával inkább Diana emberi mivoltát emelte ki.
A művész ennek ellenére több változatban, így – viszonylag ritkább – festményeinek egyikén is feldolgozta a témát, és remekműve mellszobor formájában is igen népszerűvé vált. Csupán a homlokot díszítő félhold árulja el, hogy Dianával állunk szemben, ám mivel a test ebben az esetben nem vonja el figyelmünket az istennő idealizálatlan arcvonásairól, a büsztön sokkal hangsúlyosabban érvényesül a modell dacos fejtartása és erőt sugárzó profilja.

Kovács Anna Zsófia

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk