En
Vissza a találatokhoz

Ember Jovánovics György

Alkotó

Jovánovics György Budapest, 1939 –

Készítés ideje 1968
Tárgytípus szobor
Anyag, technika gipsz, textil
Méret

180 × 78 × 64 cm

Leltári szám MM82.133
Gyűjtemény Jelenkori Gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Harmadik emelet, Lépésváltás – 20. századi művészet 1945 után, Lépésváltás kiállítás

Az Ember című szobor 1968-ban volt először látható az úgynevezett Első Iparterv kiállításon. Ebben az időszakban született meg Közép-Európa művészetében az új dimenziókat nyitó, radikális, a hivatalos szocialista kultúrpolitikával szemben álló szemlélet.
Jovánovics újszerű szobrászati kísérletei miatt választja alapanyagként a kő vagy a fa helyett a gipszet, a bonyolultabb körplasztika helyett az egy nézetre komponálást. Az életnagyságú szobor fejét klasszikus görög tanulmányfej után mintázza élethűen, az arcon Bourbon-liliomos mustrát helyez el végig, amely folytatódik a fejre húzott gipszháló kötésmintájában is. A test tógaszerű öltözékét a nyakra és derékra tekert textilsálakkal töri meg.
Jovánovics szándékosan alkalmaz olyan mulandó és törékeny anyagot, mint a gipsz, amely a szobrászat egyik segédanyaga, az éppen készülő szobrok tanulmányait szokták ebből mintázni. Az idő múlásának kitett anyag ebben az esetben az ember törékenységére, mulandóságára is utal.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk