En
Vissza a találatokhoz

Európa vasúton Adrian Berg

Alkotó

Adrian Berg London 1929 – 2011

Alkotói korszak
Iskola
Készítés ideje 1966
Tárgytípus festmény
Anyag, technika tempera, akril, olaj, vászon
Méret

102 x 102 cm

Leltári szám MO.91.104
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Adrian Berg – aki egy évvel korábban került ki a főiskoláról mint David Hockney-ék legendássá vált évfolyama – a pop art látványos angliai népszerűségi hulláma idején szinte kizárólag a Regent’s Park melletti műtermében dolgozott, és az emeleti ablakából elé táruló tájat vizsgálta. Az 1980-as évek közepéig élt itt és készítette tájképeit. Gyakran matematikai rendezőelvet követő, eleven színekkel teli tájelemzéseinek és térképszerű festményeinek egyéni hangvétele – annak ellenére, hogy nem tartott semmilyen divatos áramlattal – jelentős sikereket hozott számára: a legrangosabb londoni galériákkal volt kapcsolatban.
A hatvanas években Berg térképekből kiinduló vagy a műteremablakból látott park elemeit közvetlenül rögzítő festményei egyaránt egy rácsszerkezetre épülnek. A szekciókra osztott tájképek egy-egy elemén olykor ugyanaz a természeti részlet mutatkozik, kissé eltérően. Berg a tájképfestészet műfaji rétegeit elemzi. Nem a konkrét élmény a fontos számára, hanem a megfigyelő mélyreható kapcsolata a fizikai valósággal. Ugyanezek az elvek húzódnak meg a kartográfiai sorozatának hátterében is. Az Európa vasúton című, a parkrészletekhez hasonlóan hangsúlyozottan önéletrajzi jellegű festmény ritmikusan szervezett harminchat négyzetében egy-egy európai nagyváros térképe látható. Berg a tárgyilagos, hűvösen finom kalligrafikus stílusban rögzített térképrészletekkel – a tájképekhez hasonlóan – ugyancsak egy hagyományosan kialakult és rögzült vizuális nyelv formai elemeit vizsgálja.

Tóth Ferenc

Bibliográfia

Tóth, Ferenc, A Bryan Montgomery gyűjtemény. Vezető, A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei/The Collections of the Museum of Fine Arts, Budapest 3, Szépművészeti Múzeum; The British Council, 26-27. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk