En
Vissza a találatokhoz

Fésülködő Vedres Márk

Címváltozat

Női akt

Alkotó

Vedres Márk Ungvár [Uzhhorod], 1870 – Budapest, 1961

Készítés ideje 1910–1911 körül
Tárgytípus szobor
Anyag, technika bronz
Méret

68 × 20 × 13 cm

Leltári szám 56.703-N
Gyűjtemény 19–21. századi Gyűjtemény / Szobor Osztály
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria C épület, Második emelet, Modern idők – Magyar művészet a Millennium és a II. világháború között, U-alak

Vedres Márk Párizsban folytatott tanulmányait követve telepedett le 1902-ben Firenzében, ahol a quattrocento szobrászati emlékeinek tanulmányozása és Adolf von Hildebrand tanainak megismerése az antik szépségeszmény keresésére irányította figyelmét. Hátat fordított korábbi mestere, a francia Auguste Rodin művészetének, és a virtuóz felületi hatásokkal szemben a kompozíció egységének elérésére koncentrált. A század elején készült bukolikus hangvételű szobrai a reneszánsz kisbronzok közvetlen hatásáról tanúskodnak.
Impresszionizmusellenes látásmódja kapcsolódási pontot jelentett a Cezanne művészetét követő Nyolcak törekvéseivel. Felismerve a művészeti rokonságot, a festőcsoport tagjai 1911-ben meghívták vendégtagnak második kiállításukra. Vedresnek a Nemzeti Szalon termeiben bemutatott kisplasztikái – köztük a Fésülködő című bronzalak – már teljesen felszabadultak a narratív gesztusok alól. Új, tisztán formaproblémákra koncentráló, klasszikusan érzelemmentes szobrai méltán érdemelték ki a korabeli kritikusok elismerő figyelmét.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk