En
Vissza a találatokhoz

Fiatal faun Akseli Gallen-Kallela

Alkotó

Akseli Gallen-Kallela Pori, Finnország, 1865 – Stockholm, 1931

Alkotói korszak
Iskola
Kultúra finn
Készítés ideje 1904
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

67 x 65 cm

Leltári szám 196.B
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Akseli Gallen-Kallela a finn művészet egyik legmeghatározóbb alakja. Kezdeti realista felfogását a 19. század végén erősen stilizáló és dekoratív szimbolizmus váltotta fel. A hazafias érzelmű alkotó előszeretettel dolgozta fel a Kalevala, a finn nemzeti eposz témáit. Tájképein a finn természet különleges szépségét ünnepelte: budapesti kis festményén is különös hangsúlyt fektetett a meleg nyári nap erős fényének érzékeltetésére, a vízparti táj hangulatának megragadására.
A festő szokatlan nézőpontból, felülnézetből mutatja a domb tetejéről leselkedő ifjút: a gyanútlanul fürdőző leányok mit sem sejtenek az őket övező érdeklődésből. Gallen-Kallela a festmény kissé ironikus címe révén a nimfákat kergető faun mitologikus alakjához hasonlítja a modern „kukkolót”, egyben kiemeli a festmény témájának – az emberi kíváncsiság és a testi vágy – időtlenségét.
Gallen-Kallela szoros kapcsolatot ápolt Magyarországgal, alkotásai rendszeresen szerepeltek a hazai kiállításokon. A Fiatal faun a Képzőművészeti Társulat 1906-os nemzetközi tárlatáról került a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk