En
Vissza a találatokhoz

Fiú kagylóval George Minne

Alkotó

George Minne Gent, 1866 – Laethem-Saint-Martin, 1941

Kultúra belga
Készítés ideje modell: 1923; öntés: 1927 körül
Tárgytípus szobor
Anyag, technika bronz
Méret

69,6 × 20 × 45 cm

Leltári szám 6212.U
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Első emelet, Delacroix-tól Vasarely-ig – Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből, Barokk kiállítóterem

George Minne 1897–1898-ban, Brüsszelben, pályája csúcsán alkotta meg térdeplő figuráit, de később is vissza-visszatért a térdeplő fiatal fiú alakjának megformálásához, aki hol tart a kezében valamit (kis relikviát, kagylót), hol összekulcsolja karját a mellén. A karcsú, nyúlánk, szinte aszketikus figura előképeit az északi gótikus szobrászat alkotásai között találhatjuk meg. Minne A kút mellett térdeplő (1898) című alkotása talán a legszebb és a leghíresebb is egyben, a szimbolista szobrászat remekműve (ma Folkwang Museum, Essen). Ehhez az alkotáshoz öt, mellén összekulcsolt kézzel térdeplő fiatal fiú alkot egy kört, s az alakok ismétlődése adja meg a mű ritmusát.
Saint-Martens-Latemben, a fiatal belga-flamand értelmiségiek csoportja által létrehozott művésztelepen – melynek Minne egyik alapító tagja volt – készült A fiú kagylóval című szobor, a korábban említett alkotások későbbi variánsa. A szemből ábrázolt karcsú ifjú bal válla felé hajolva nézegeti a nagy kagylót, melyet két karjával ölel át. Gipszváltozata 1927-ben szerepelt az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat által szervezett Belga művészeti kiállításon, bronzváltozatát még ugyanebben az évben vásárolta meg a Szépművészeti Múzeum.

Somodi Anett

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk