En
Vissza a találatokhoz

Gótikus doboz Antoni Tàpies

Alkotó

Antoni Tàpies Barcelona, 1923 – Barcelona, 2012

Alkotói korszak
Iskola
Készítés ideje 1989
Tárgytípus szobor
Anyag, technika samottos kerámia mázzal
Méret

18 × 23 × 38 cm

Leltári szám 2009.1.U
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Első emelet, Delacroix-tól Vasarely-ig – Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből, Barokk kiállítóterem

“Számomra bármely spontán gesztus, ha valamiféle emberit kifejez, legyen az akár egy firka a falon, értékesebb, mint az egész muzeális festészet, mely nincs kapcsolatban az élettel” – írta egy ízben Antoni Tapies, a katalán művészet korszakos egyénisége. Festményein, grafikáin, plasztikáin rendszeresen visszatérnek az érintés spontaneitását őrző gesztusok, firkaszerű, alig leolvasható jelek. A Gótikus doboz felületét is különböző rejtélyes, bevésett jelek borítják: archaikus díszítőmintákat idéző hullámvonalak, meg a Tapiesnél gyakorta ismétlődő, szakrális tartalmakat hordozó, egyben a művész nevének kezdőbetűjére is utaló kereszt-motívum. A másik oldalon möbiuszként csavarodó 8-as jel áll, tán a végtelenre utal, megidézve a zen-buddhizmus szellemét is. Kérdéses persze, hordoznak-e a jelek bármiféle szimbolikus tartalmat, vagy inkább a nyomhagyás pillanatának állítanak emléket.
A doboz érdes, durva felülete az égetés nyomait őrzi, sajátos patinája van, mely mintha évezredek alatt alakult volna ki. Régészeti leletnek tűnik, palimpszesztszerű felülete a Tapies által csodált barcelonai gótikus negyed “szürkés, feketés, repedt falait” idézi, amiken, ahogy a művész fogalmaz, “az ország teljes története áll megírva”. Az ódon falak itt egy antik sírládát vagy középkori ereklyetartó ládikát idéző tömör, felnyithatatlan plasztikai egységhez tartoznak, mely láthatatlan belsejével a művészet és az üresség viszonyát, Tapies művészetének visszatérő kérdését is felveti.

Fehér Dávid

Bibliográfia

Múzeumi Kalauz: Magyar Nemzeti Galéria, A Magyar Nemzeti Galéria kiadványai, Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2018, 274. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk