En

Kalitkás nő Rippl-Rónai József

Alkotó:

Rippl-Rónai József Kaposvár, 1861 – Kaposvár, 1927

Készült: 1892
Technika: vászon, olaj
Méret: 185,5 × 130 cm
Tárgy típusa: festmény
Leltári szám: FK1385
Gyűjtemény: 19–21. századi Gyűjtemény / Festészeti Osztály

Rippl-Rónai 1887 és 1900 között Párizsban él. Műveivel rendszeresen szerepelt a Salon-du-Champs de Mars tárlatain, bekerült a Revue Blanche folyóirat holdudvarához tartozó Les artistes intelligents körébe, de résztvevője lett a Nabis művésztársaság néhány kiállításának is.
Az 1890-es évekre összpontosuló színredukciós periódusában nagy hatással volt rá a francia fővárosban alkotó amerikai festőművész, McNeill Whistler, kinek egy színtónusú, keskeny formátumú festményei nyomán nőalakok egész sorát festette Rippl.
Emblematikus remekművén, a Kalitkás nő című képen dekoratív szecessziós hullámvonalak ölelik körül a feketébe öltözött légies nőalakot. Ezen időszakában készült egyalakos képeihez hasonlóan itt is nagyon kevés motívumot jelenít meg, látásmódja leegyszerűsített, csak a lényegre koncentrál. A finom rajzolatú, íves támlájú kanapé és a halványan körvonalazódó szék, e néhány elem utal csupán az enteriőrre. A festmény sötét hátteréből ellenpontként világít elő a plaszticitásától megfosztott nőalak sápadt profilja és kalitkát tartó kézfeje. Ebben az időszakban képein gyakran felbukkannak a belső fénytől sugárzó, átszellemített női arcok.

Kiállításaink közül ajánljuk