En
Vissza a találatokhoz

Kalitkás nő Rippl-Rónai József

Alkotó

Rippl-Rónai József Kaposvár, 1861 – Kaposvár, 1927

Készítés ideje 1892
Tárgytípus festmény
Anyag, technika vászon, olaj
Méret

185,5 × 130 cm

Leltári szám FK1385
Gyűjtemény 19–21. századi Gyűjtemény / Festészeti Osztály
Kiállítva A műtárgy megtekinthető az állandó kiállításban

Rippl-Rónai 1887 és 1900 között Párizsban él. Műveivel rendszeresen szerepelt a Salon-du-Champs de Mars tárlatain, bekerült a Revue Blanche folyóirat holdudvarához tartozó Les artistes intelligents körébe, de résztvevője lett a Nabis művésztársaság néhány kiállításának is.
Az 1890-es évekre összpontosuló színredukciós periódusában nagy hatással volt rá a francia fővárosban alkotó amerikai festőművész, McNeill Whistler, kinek egy színtónusú, keskeny formátumú festményei nyomán nőalakok egész sorát festette Rippl.
Emblematikus remekművén, a Kalitkás nő című képen dekoratív szecessziós hullámvonalak ölelik körül a feketébe öltözött légies nőalakot. Ezen időszakában készült egyalakos képeihez hasonlóan itt is nagyon kevés motívumot jelenít meg, látásmódja leegyszerűsített, csak a lényegre koncentrál. A finom rajzolatú, íves támlájú kanapé és a halványan körvonalazódó szék, e néhány elem utal csupán az enteriőrre. A festmény sötét hátteréből ellenpontként világít elő a plaszticitásától megfosztott nőalak sápadt profilja és kalitkát tartó kézfeje. Ebben az időszakban képein gyakran felbukkannak a belső fénytől sugárzó, átszellemített női arcok.

Kiállításaink közül ajánljuk