En
Vissza a találatokhoz

Könnyű préda Stanley William Hayter

Alkotó

Stanley William Hayter Hackney, London, 1901 – Párizs, 1988

Alkotói korszak
Iskola
Készítés ideje 1938
Tárgytípus sokszorosított grafika
Anyag, technika hidegtű, papír
Méret

12,8 x 16,1 cm

Leltári szám MO.91.59
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Hayter pályája kémiai és geológiai tanulmányokkal indult, majd Párizsba áttelepülve kezdett képzőművészettel, mindenekelőtt rézkarccal foglalkozni. 1927-ben megalapította az Atelier 17 néven híressé vált grafikai műhelyt, amely a párizsi művészeti élet elismert központja, vezető szerepet betöltő művészek találkozóhelye lett. Tanguy és Masson révén ismerkedett meg a szürrealizmussal, az 1930-as években gyakran kiállított a szürrealistákkal. Éluard kizárását követően azonban többekkel együtt ő is kilépett a csoportból. Ebben a korszakában vad képzeletvilág tölti meg képeit, amit részben a spanyol polgárháborúra és a fasizmus előretörésére való szenvedélyes reagálás váltott ki. 1937-ben Spanyolországba ment, irodalmi és művészeti programokon vett részt, ahol az értelmiség kifejezte szembenállását a fasizmussal. Ekkoriban készült grafikai munkáin a rézkarc és a rézmetszet hagyományos fekete-fehér technikáját adaptálta a modern művészet esztétikai szempontjaihoz.
1938-39-ben nyolc darabból álló rézkarcsorozatot készített, amelyek Paul Éluard-t a Facile proie című versének megírására inspirálták. A párizsi Guy Levis Mano kiadó által 1939-ben megjelentetett portfolió, Hayter grafikai lapjaival és Éluard ez alkalomra írt versével, a szürrealizmus kiemelkedő eseményeként keltett nagy visszhangot. Az album egyik lapját (a Hayter grafikáit tartalmazó oeuvre-katalógusban a 122. sorszámút), 1973-ban másodszor is kiadták, az első sorozathoz hasonlóan száz példányban, ebből található egy a gyűjteményben. Az albumban összegyűjtött lapok jelenetei zord tudatalatti világot hívnak életre, mindegyiken az erőszak és a széthullás érzése a meghatározó. Az apokaliptikus látványvilág, a gladiátori küzdelmek, gyilkosságok a spanyol polgárháború eseményeire reflektálnak.

Tóth Ferenc

Bibliográfia

Tóth, Ferenc, A Bryan Montgomery gyűjtemény. Vezető, A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei/The Collections of the Museum of Fine Arts, Budapest 3, Szépművészeti Múzeum; The British Council, 68-69. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk