En
Vissza a találatokhoz

Krevetthalászok Hermann Baisch

Alkotó

Hermann Baisch Drezda, 1846 – Karlsruhe, 1894

Kultúra német
Készítés ideje 1890
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

102 x 154 cm

Leltári szám 117.B
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

A német Hermann Baisch legfőképpen realista és romantikus elemeket ötvöző falusi életképeiről, vidéki tájképeiről és állatábrázolásairól volt ismert, műveinek egy kisebb, valamivel naturalistábbnak tekinthető hányadát azonban az északi tengerparton készítette, a hollandiai Katwijkben. A halászfalu – mely valószínűleg budapesti képét is ihlette – a 19. század utolsó negyedében nagy számban vonzotta a festőket: a különleges fény, az egyszerű halászélet, a helyi öltözetek és szokások új és vonzó témákat nyújtottak számukra.
A „Krevetthalászok” azt mutatja be, ahogyan a helyi férfiak lovakkal vontatott hálók segítségével gyűjtik össze a tengeri garnélarákokat, míg a parton álló nők a friss árura várakoznak. Elsőként a ragyogó napsütés ragadja meg a nézőt, Baisch bravúrosan adja vissza a felhős ég különleges fényhatásait, a parton húzódó árnyékokat, a homok nedves textúráját. A kompozíció izgalmas ellentmondása, hogy míg a művész minden részletre kiterjedő fotórealista pontossággal ábrázolta a jelenetet, mégsem láthatjuk azt, amire az összes szereplő figyelme összpontosul: a halászok elfordulnak a nézőtől, a lovas kocsi eltakarja a kiterített árut.

Kovács Anna Zsófia

Bibliográfia

Művészet és vadászat: válogatás a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből, 238-239. o.

Peregriny, János, Az Országos Magyar Szépművészeti Múzeum állagai. 2.rész. A Nemzeti Múzeum sorozatai 1.füzet: a, A Pyrker-képtár; b, A József Magyar-képtár; c, A Széchenyi Általános-képtár, Országos Magyar Szépművészeti Múzeum, Budapest, 1909.

Tóth, Ferenc, Donátorok és képtárépítők. A Szépművészeti Múzeum Modern Külföldi Gyűjteményének kialakulása, Szépművészeti Múzeum, Budapest, 2012, 158. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk