En
Vissza a találatokhoz

Margarétás hölgy Camille Corot

Alkotó

Camille Corot Párizs, 1796 – Párizs, 1875

Kultúra francia
Készítés ideje 1870 körül
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

78 x 58 cm (30 11/16 x 22 13/16 in.)

Leltári szám 501.B
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Első emelet, Delacroix-tól Vasarely-ig – Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből, Barokk kiállítóterem

Noha Camille Corot főként harmonikus, finom tájképek alkotójaként szerepel a köztudatban, számos figurális festményt is készített. Női modelljeit gyakran különleges, olasz vagy keleti öltözékben, életnagyságú mellképeken jelenítette meg. E festmények egyfajta átmenetet képeznek az egyéni vonásokat vizsgáló, a modell személyiségét, lelkiállapotát fürkésző portré és az idealizáltabb, általánosabb karaktert mutató arctanulmány között.
Modelljei legtöbbször a természetben vagy műtermi környezetben foglalnak helyet, a budapesti kép barnás, sötét háttere azonban határozatlan maradt. A haját igazító, kerek arcú modell kézmozdulata, a néző felé forduló, kérdő tekintete a pillanatszerűség érzetét keltik. A befejezetlen, vázlatszerű festmény betekintést enged a festő munkamódszerébe: Corot először a sötét hátteret vázolta fel, majd fokozatosan felhordta a világosabb tónusokat. Az átfestések mutatják, hogy Corot bizonytalan volt a karok pozícióját illetően. A festmény a nő homlokát díszítő virágról kapta a címét.

Kovács Anna Zsófia

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk