En

Mária látogatása Erzsébetnél, oltárszárny hétköznapi oldalának részlete a selmecbányai Szent Katalin-templom egykori főoltáráról MS mester

Alkotó:

MS mester működött 1506 körül

Készült: 1506
Technika: hársfa, olaj-tojás tempera, aranyozott
Méret: képméret: 140 × 94,5 cm
Tárgy típusa: táblakép
Leltári szám: 2151
Gyűjtemény: Régi Magyar Gyűjtemény

A középkori magyarországi művészet talán legismertebb festményén a Keresztelő Szent Jánossal várandós Szent Erzsébet és Mária a természetben találkoznak, amelynek valamennyi eleme – mintegy a Magnificat szavait követve – magasztalja az Urat. Az idill azonban látszólagos: a kopár sziklák, a csavarodott törzsű fák éppúgy, ahogy az előtér pompás virágai és gyümölcsei – írisz, szamóca és pünkösdi rózsa – a passióra utaló finom jelzések. Erzsébet kissé meghajolva lép a Szent Szűz elé, s hódolata kifejezéseként csókra emeli Mária balját.
A táblakép a gazdag bányaváros, Selmecbánya Szent Katalin-templomának főoltáráról származik. Az oltárhoz tartozó Királyok imádása-jelenet a lille-i Musée des Beaux-Arts tulajdona, a Születést ábrázoló képet Hontszentantal plébániatemploma őrzi. A Passió-jelenetek – köztük az 1506-os évszámot és a mester nevére utaló MS betűket mutató Feltámadás-kép – az esztergomi Keresztény Múzeum kincsei közé tartoznak. A monogramot Veit Stoss krakkói Mária-főoltárának egyik festőjével azonosították, eszerint a kezdőbetűk Marten Swarcz nevét rejtik.

Kiállításaink közül ajánljuk