En
Vissza a találatokhoz

Maya Pauer Gyula

Alkotó

Pauer Gyula Budapest, 1941 – Budapest, 2012

Készítés ideje 1978
Tárgytípus szobor
Anyag, technika fa, selyem
Méret

203 × 40 × 40 cm

Leltári szám MM82.132
Gyűjtemény Jelenkori Gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Harmadik emelet, Lépésváltás – 20. századi művészet 1945 után, Lépésváltás kiállítás

A Maya a „PSZEUDO ART” Pauer Gyula által a szobrászattal kapcsolatban rögzített, majd további műfajokra (festészet, fotó, színház, performansz) is kiterjesztett világmagyarázatának „kultikus tárgya” és „szemléltető eszköze”. A felismerés, amely szerint „a szobrászat (és művészet) egzisztenciális manipuláltsága”, az élét, az egzisztencia általános manipuláltságára utal, az adott társadalmi közegben önkéntelenül is kritikai jelleget ölt.

A Maya az egyetlen „tanúja” Pauer 1978-ban, a nagyatádi szobrász alkotótelepen végzett munkájának. Méretarányosra kifaragott tölgyfa testén – selyemre rögzített pszeudobevonatként – egy meztelen fiatal nő festékszóróval felvitt fény-árnyék kópiáját, testlenyomatát viseli. Alakja pszeudoelőadások „szertartásainak” szövet- és szövegrétegeket magára öltő, majd azoktól megszabaduló főszereplője. A köré szerveződő – magyarázatokat, használati és készítési útmutatót, PR-szöveget, szabadverset, fotódokumentációt, kronologikus áttekintést egyaránt tartalmazó –, állandóan „frissített” mitológiaépítésébe a test „meghasadásának” véletlene is bevonódik mint a valóság látszat voltát feltáró „Maya-élmény”.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk