En
Vissza a találatokhoz

Maywald József emlékplakett Yrjö Liipola

Alkotó

Yrjö Liipola Koski, 1881 – Koski, 1971

Alkotói korszak
Iskola
Kultúra finn
Készítés ideje 1910
Tárgytípus plakett
Anyag, technika bronz
Méret

59 x 48 mm

Leltári szám 56.732.P
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Az eredetileg műbútorasztalosnak készülő Yrjö Liipola 1904-től élt Magyarországon az orosz cári uralom fennhatósága alá tartozó Finnország politikai menekültjeként, ugyanis hadköteles fiatalemberként nyíltan ellenezte az orosz hadsereg által elrendelt sorozást. Liipola Stróbl Alajos és Kallós Ede szobrászmesterek tanítványa lett, nem sokkal később pedig magyar nőt vett feleségül. A szobrászat mellett politikai pályába is kezdett, 1925 és 1934 között finn konzuli teendőket látott el hazánkban. 1934-ben visszaköltözött Finnországba, ahol 1937-ig magyar konzulként működött. Mindezekből kifolyólag a magyarokhoz élete végéig őszinte barátság fűzte.
Sokoldalú naturalista mester volt, hosszú élete folyamán számos szobrot készített. Rendszeres látogatója volt a szolnoki művésztelepnek, ahol Kisfaludi Strobl Zsigmonddal és a kor nagy magyar művészeivel dolgozott együtt. A márványt különösen nagy hozzáértéssel munkálta meg, így népszerű portrészobrász lett a magyar arisztokrácia és kulturális élet személyiségeinek körében.
Számos plakett és érem is kikerült a keze alól, köztük az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményben található, Maywald József tiszteletére készített plakett is. Maywald a Kegyes-Tanítórendiek Budapesti Főgimnáziumának pap tanára volt. A plakett volt tanítványai és kartársai megrendelésére készült negyvenéves tanári jubileuma alkalmából. Érdekes részlete a portré alatt elhelyezkedő görög mitológiai jelenet, amely az ábrázolt személy kiváló munkásságára utal a klasszika filológia terén.

Boda Bianka

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk