En
Vissza a találatokhoz

Mi lesz? (Csavargófej) báró Mednyánszky László

Alkotó

báró Mednyánszky László Beckó, 1852 – Bécs, 1919

Készítés ideje 1900-as évek eleje
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, fa
Méret

31 × 23 cm

Leltári szám FK4270
Gyűjtemény 19–21. századi Gyűjtemény / Festészeti Osztály
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria B épület, Első emelet, 19. századi művészet – Változatok a realizmusra. Munkácsytól Mednyánszkyig

Mednyánszky László az 1890-es évektől kezdve, még Párizsban töltött évei alatt kezdett el csavargóképeket festeni. Az emberi lélek rezdüléseit mindig érzékenyen befogadó festő legjobban ezeken a munkáin tudta átadni gondolatait. Szociális érzékenysége következtében lelkileg is azonosult a társadalom kiszolgáltatott rétegének sorsával.
A Csavargófej egyike azon ritka műveinek, amelyen gondosan kidolgozott arcot látunk. A kép tanulmányként készülhetett az Ágrólszakadt című mű tűz mellett pihenő csavargófigurájához. E kis arckép legszembetűnőbb vonása a szempár, amely mélységes bánatot és magányosságot fejez ki. Kétségbeesés, kitaszítottság és kiszolgáltatottság tükröződik az arcon, amelyet különleges fényhatás emel ki a sötét háttérből. A fej bal oldalán kékesen világító folt a szomorúság, a bánat érzését erősíti fel. A kép a lélektani festészet eszközeivel, melankolikus érzelmekkel, azonban mégis drámai hatással fogalmazza meg a csavargók kilátástalan sorsát.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk